Metroul din Cluj-Napoca se împiedică de nişte zăcăminte de sare, descoperite la mare adâncime, pe traseul stabilit. Deşi autorităţile locale cauta soluţii rapide, întreg proiectul ar putea fi amânat, cu încă 5 ani peste termenul iniţial.

În 2027, clujenii ar fi trebuit să parcurgă cu metroul – în mai puţin de 30 de minute – pornind din Floreşti tot oraşul Cluj-Napoca. Numai că în ceea ce ar urma să fie staţia “Pod Ira”, specialiştii care au făcut măsurători au găsit zăcăminte de sare, iar pentru a nu schimba complet proiectul, autorităţile încearcă să găsească soluţii.

Dan Tarcea, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, a spus că această problemă va fi remediată și că nu este imposibilă construirea metroului. De asemenea, el a mai spus că este posibil să crească puțin costurile proiectului.

„Eu mă bucur că s-au identificat problemele care au apărut. Municipiul este pe un zăcământ de sare, care vine de la Turda, prinde și Clujul, deci este un zăcământ mult mai mare. Undeva din zona Bisericii Sfântul Petru până în Someșeni este identificat acest zăcământ de sare. În acest moment, specialiștii fac toate săpăturile necesare și vor veni cu soluții pentru acest proiect. Oamenii au reușit să construiească autostrăzi și tuneluri pe sub apă, cu siguranță și la noi vor găsi soluțiile optime pentru finalizarea acestui proiect. Este posibil să crească costurile proiectului, dar vor fi nesemnificative în comparație cu valoarea totală a proiectlui”, a spus Dan Tarcea la un post de radio local.

coral