Potrivit primăriei Primăria Cluj Napoca, în 24 ianuarie, sărbătoarea Micii Unirii, clujenii vor avea parte de spectacole de muzică populară și fosuri de artificii. Valoarea cheltuielilor pentru acest eveniment este de 220.000 lei.

Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești. Hora Unirii este la bază o poezie scrisă de poetul Vasile Alecsandri.

A fost publicată în anul 1856, în revista condusă de Mihail Kogălniceanu, Steaua Dunării. Poezia are în vedere dorința arzătoare a locuitorilor Moldovei de a se uni cu românii din Țara Românească.Versurile au beneficiat și de o linie melodică, creată de muzicianul Alexandru Flechtenmacher, iar mai apoi se crede că ar fi fost dansată în centrul orașului Iași pentru prima dată. După anunțarea unirii, pe 24 ianuarie 1859, românii au făcut din această horă a unirii un simbol național.

 

coral