Pandemia a afectat aproape tot ce ține de spectacole, concerte, teatru, activități de divertisment. Astfel, formația clujeană Luna Amară nu a mai putut să susțină concerte. Solistul trupei, Mihnea Blidariu, s-a reprofilat, găsindu-și un nou hobby care îi ocupă cea mai bună parte din zi.

De 20 de ani, Mihnea Blidariu este vocea trupei de rock Luna Amară. Întotdeauna și-a dorit să facă muzică cu mesaj de critică socială care să creeze o schimbare în oameni și să ducă la o schimbare fundamentală de masă. Crede că activitatea de muzician trebuie să meargă mână în mână cu acțiuni civice, iar la începutul anilor 2000 s-a implicat în organizarea festivalului FânFest și campania Salvați Roșia Montană. Despre acea perioadă spune acum că a fost printre puținele dăți în care a simțit că și-a găsit rostul. Ultimii ani, cu toate schimbările tehnologice și de ritm ale vieții și, în același timp, cu probleme sociale și de atitudine care nu se schimbă sau chiar se înrăutățesc l-au făcut să se simtă obosit și mai bătrân decât cei 41 de ani pe care îi are. Mihnea spune că obișnuia să-și ia energia de la public în timpul concertelor, iar asta îl motiva să continue să compună și să facă muzică cu mesaj social. Însă pandemia i-a răpit această sursă și momentan nu știe cum s-o înlocuiască și să se adapteze.

„M-am semi-reprofilat să zicem sau nu știu cum să spun exact. Mi-am activat latura artistică legată de lucrul cu mâinile și m-am apucat de fierărie. Lucrez cu un prieten în atelierul lui de fierărie și facem fierărie: porți și candelabre și balcoane și prize și balustrăzi și tot felul de lucruri de genul ăsta. De prin septembrie, așa mai serios și pentru că am anticipat faptul că n-o să mai avem unde să cântăm. S-a întâmplat chiar mai repede decât ne așteptam. Au și fost puține cântări din cauza pandemiei. M-am gândit să găsesc ceva alternativ de făcut care să îmi și placă, cu care să fiu oarecum familiar – eu am mai lucrat cu lemn – și na, din care să iasă și niște bani și care să păstreze și principiul ăsta al meu, că nu-mi place să lucrez la patron. 

Cam așa îmi petrec zilele, mă duc în fiecare zi la atelier, de dimineață cam până după-masa și după aia pe acasă cu fiică-mea. Mai lucrez cu două trupe prietene, cu Sky Swallows Challenger și Time Machine. De altfel, acum vorbesc de acasă de la vocalistul de la Time Machine, de la Andi, care a fost amabil să-mi împrumute laptopul lui, că al meu s-a stricat. M-am apucat de un fel de muncă de pre-producție și producție pentru albumele lor care urmează să apară. Asta e așa, o chestie foarte interesantă pentru mine, de noutate pentru mine, noutate și pentru ei și merge foarte fain. Cu ei mă mai întâlnesc în unele zile sau serile, nopțile și mai facem asta. Lucrăm la piesele lor, la aranjamentele orchestrale, cam cu asta îmi ocup timpul. M-am ocupat și cu teatrul, dar pentru o scurtă perioadă, pentru că după aia iar s-au închis și cam atât”, a povestit Mihnea Blidariu pentru Decât o Revistă.

coral