Cinci mii de cutii de Eutirox 100 mcg, importate din Spania, vor ajunge în farmaciile din diferite orașe din țară. Printre acestea se numără și Cluj-Napoca.

„Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) a încheiat, cu avizul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, un acord de donaţie cu Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) şi Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) cu scopul de a contracara criza de Euthyrox din ţară. Medicamentul Eutirox 100 mcg donat este importat din Spania, cu respectarea legislaţiei române în vigoare, autorizat de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România şi este echivalentul produsului comercializat în România sub denumirea de Euthyrox 100 mcg”, se precizează în comunicat.

Orașele desemnate sunt: Bucureşti, Iaşi, Constanţa, Oradea, Buzău, Timişoara, Cluj-Napoca şi Craiova, iar medicamentul va fi disponibil din 20 mai. Pentru a putea beneficia de acest medicament, pacienții trebuie să se prezinte cu rețeta, iar cei care nu se pot deplasa pot trimite un reprezentant la farmacie cu o copie după recomandările medicului.

Medicamentul este specific bolilor tiroidiene, în patologia guşii benigne sau maligne ale adultului, în completarea deficitelor de substituţie cu hormoni tiroidieni, în hipotiroidie sau în cazul extirpărilor totale sau parţiale ale tiroidei.

Conform unor estimări există în jur de 500.000 de pacienţi cu afecţiuni tiroidiene care au ca recomandare tratamentul cu acest medicament.