Mii de oameni participă sâmbătă la tradiționalul pelerinaj de Rusaliile Catolice, de la Şumuleu Ciuc, Harghita. Anul trecut, pelerinajul nu a avut loc, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus. Astfel, acesta este primul eveniment de acest gen organizat în România, de la anunțarea de către Guvern a relaxării măsurilor.

Participanţilor li s-a cerut să poarte mască de protecție și să păstreze distanţa de 1,5 metri între familii. De asemenea, la pelerinaj au fost prezenți zeci de voluntari care le-au oferit măşti pelerinilor care nu purtau sau nu aveau asupra lor, notează Agerpres.

Liturghia de Rusalii a fost oficiată de episcopul auxiliar de Alba Iulia, Kerekes Laszlo, numit anul trecut în această funcţie de Papa Francisc, iar predica a fost rostită de părintele Salamon József, din Ghimeş-Făget. Printre pelerinii din acest an s-au numărat vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, şi secretarul de stat pentru politici naţionale din Guvernul Ungar, Potápi Árpád János, care a adus la Şumuleu panglici cu rugăciuni şi mesaje ale maghiarilor din întreaga lumea care nu au putut participa la pelerinaj, ţinând cont de contextul pandemic actual.

Chiar dacă în ultimii ani a fost nelipsit de la eveniment, preşedintele Ungariei, Ader Janos, nu a fost prezent la Şumuleu Ciuc, arată sursa citată. 

Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani, în centrul său fiind statuia Fecioarei Maria, aflată în biserica franciscană de la poalele muntelui, aceasta fiind considerată făcătoare de minuni.

Foto: Agerpres

coral