Făclia de Cluj prezintă în exclusivitate o fotografie „realizatată în 2004 în tabăra neohortysto-nazisto-revizionistã Magyar Szighet de la Veroce-Ungaria în care Péter Szijjártó apare alături de Toroczkai Laszlo, liderul Mişcării Tinerilor din 64 de Comitate, organizatorul taberei. La aceeaşi masă, mai stau doi lideri ai formaţiunilor de extremă dreapta Jobbik şi Partidul Agrarian. Tabăra Magyar Sziget a fost gândită ca un loc în care militanţii pentru Ungaria Mare să caute soluţii pentru combaterea efectelor Trianonului. Totodată, tabăra s-a dovedit a fi şi un pol al ofensivei împotriva spiritului Uniunii Europene şi al valorilor spirituale ale bătrânului continent”.   În cadrul acestei tabere, timp de o săptămână, conform publicaţiei clujene, „aveau loc prelegeri, discuţii libere şi dezbateri cu privire la viitorul maghiarimii în contextul Uniunii Europene şi al globalizării, la autonomia maghiarilor din afara graniţelor Ungariei, dar şi despre ”nedreptăţile” istorice suferite de naţiunea ungară, cel mai frecvent exemplu dat de organizatori fiind Tratatul de la Trianon din anul 1920. Tot de aici se puteau cumpăra portrete cu Hitler, Miklos Horthy, cărţi cu subiecte referitoare la efectele Trianonului, cu opera lui Wass Albert, despre istoria Ardealului etc.”  

Péter Szijjártó era pe atunci lider al organizaţiei de tineret a FIDESZ şi „a ţinut să ia parte la o dezbatere a reprezentanţilor organizaţiilor de tineret ale partidelor de dreapta din Ungaria, simpatizanţi ai HVIM. Este vorba de Toroczkai Laszlo, lider al Mişcării Tinerilor din 64 de Comitate (HVIM), reprezentantul tinerilor din Jobbik şi cel al Partidului Agrarienilor, condus atunci de ultranaţionalistul István Csurka. Mişcarea Tinerilor din 64 de Comitate (HVIM), fondată de Toroczkai Laszlo în 2001 după modelul organizării administrativ-teritoriale al fostului regat ungar, este considerată de presa maghiară ca fiind o organizaţie neorevizionistă, antisemită, neohorthystă”, arată sursa citată.

Cine este HVIM  

„Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” este una din cele mai active organizaţii cu caracter revizionist şi iredentist, rasist, xenofob, antisemit şi antiromânesc care acţionează la nivelul Bazinului Carpatic pentru educarea tineretului de etnie maghiară în spiritul apartenenţei la valorile identitar-naţionale ale statului ungar. Mişcarea a fost fondată în aprilie 2001 de Toroczkai Laszlo în oraşul Szeged din Ungaria”, se arată într-un  articol din „Adevărul”.  Expresie a caracterului ultranaţionalist, extremist, xenofob şi antiromânesc al Mişcării, Csereznyes Pal, condamnat la o pedeapsă de 10 ani de închisoare pentru evenimentele sângeroase de la Târgu Mureş, din 19-21 martie 1990, a fost desemnat preşedinte de onoare al HVIM în perioada mandatului lui Toroczkai Laszlo. Csereznyes a fost folosit ca simbol naţional al luptei pentru „libertatea” maghiarilor din teritoriile „ocupate”.  

DIICOT a cerut scoaterea în afara legii a HVIM  

Pe fondul incidentelor în care au fost implicaţi, în 2016, Beke Istvan şi Zoltan Szocs, care ar fi încercat să detoneze un dispozitiv explozibil artizanal, de Ziua Naţională a României, DIICOT a cerut scoaterea în afara legii a„Mişcării de Tineret 64 de Comitate“.   „Pe fondul unei legislaţii deficitare în materie, pentru a da eficienţă reglementării legale ce vizează actul de interzicere a fiinţării, pe teritoriul României, în scopul prevenirii incitării la ură naţională şi rasială, organizaţiilor cu sau fără personalitate juridică şi a simbolurilor acestora cu caracter fascist, rasist sau xenofob, altele decât cele ce au făcut anterior obiectul declarării istorice, prin lege sau pe cale judecătorească, ca fiind scoase în afara legii (ex: fascismul ca organizaţie şi simbolistică), prezentul act de sezizare al instanţei va ridica, pentru o justă soluţionare a cauzei, problema declarării pe cale judecătorească a organizaţiei, fără personalitate juridică pe teritoriul României, «Mişcarea de Tineret 64 de Comitate» şi a asociaţiei-paravan «Szent Laszlo Serege» (Oastea Sfântului Ladislau n.n.) ca organizaţii cu caracter fascist, rasist şi xenofob, a căror activitate şi simboluri utilizate pe teritoriul României intră sub incidenţa dispoziţiilor art.1 din O.U.G nr.31/2002“, precizează DIICOT.  

Szijjártó Péter, atac la ambasadorul României la Budapesta

Ministrul ungar de Externe, Szijjártó Péter, l-a atacat, sâmbătă, 24 aprilie, pe ambasadorul român la Budapesta, Marius Lăzurcă, după ce acesta a trimis un mesaj de susţinere unei deputate a opoziţiei maghiare despre care afirmă că a fost atacată într-o dezbatere în Parlament, după ce a cerut explicaţii cu privire la materialele sanitare pe care Ungaria le-a trimis maghiarilor din România.  

Szijjártó Péter a publicat, sâmbătă, pe Facebook, un mesaj pe care ambasadorul român Marius Lăzurcă l-a trimis într-un grup de WhatsApp, manifestându-şi solidaritatea cu deputata Szabó Tímea, despre care susţine că a fost atacată într-o dezbatere în Parlament, după ce a cerut explicaţii cu privire la materialele sanitare pe care Ungaria le-a trimis maghiarilor din România, relata, zilele trecute, Adevărul.   

„Dragi colegi, cu certitudine ştiţi că, urmare a unei dezbateri în Parlament, Ms. Szabo Timea a primit un şir nesfârşit de de insulte şi chiar ameninţări. Am considerat acest lucru inacceptabil şi, ca urmare, am decis să-mi exprim solidaritatea”, le-a scris Marius Lăzurcă ambasadorilor din grupul respectiv, după care a postat mesajul pe care l-a transmis deputatei maghiare.   În acesta, Lăzurcă afirmă că are obligaţia de a rămâne „în afara competiţiei politice din Ungaria” şi nu intenţionează să renunţe la această regulă, însă nu poate abdica de la „principiile fundamentale ale decenţei umane şi ale bunului simţ”. „Vă rog să-mi permiteţi, aşadar, să vă trimit acest modest, dar profund simţit semn al solidarităţii mele, alături de cele mai bune urări”, i-a transmis Lăzură deputatei maghiare.

  coral