Minsitrul Justiţiei, Tudorel Toader, este aşteptat la Cluj-Napoca, la Ședința Adunării Generale a judecătorilor Curții de Apel Cluj. Magistraţii îl întimpă cu un protest, în faţa instituţiei. 

Judecătorii din Tribunalul Cluj anunţă că activitatea judiciară va fi suspendată timp de o săptămână, în urma ordonanţei care modifică legile justiţiei! Aceştia s-au retras în apaluzele cetăţenilor prezenţi în faţa Curţii de Apel Cluj. 

Judecătorul Cristi Danileţ a declarat că a fost studentul lui Tudorel Toader şi se dezice de el. Totodată, acesta a citit un document potrivit căruia activitatea judiciară va fi suspendată timp de o săptămână, începând de luni, iar cauzele se vor amâna, cu excepţia celor urgente (cauze cu minori, ordine de protecţie, suspendarea actelor administrative, ordonanţe preşedinţiale).

„Se va declanşa procedura de revocare a membrilor CSM: membrii CSM au refuzat să apere reputaţia profesională a magistraţilor caracterizaţi drept <şobolani> în cadrul mitingului din iunie 2018; preşedintele CSM – a publicat un comunicat de presă împotriva votului dat în Plenul CSM; judecătorii din CSM au refuzat să adopte măsuri pentru a contraataca adoptarea şi efectele OUG nr. 7/2019; membrii CSM au refuzat să soluţioneze cererea de apărare a reputaţiei profesionale a magistraţilor insultaţi de unii avocaţi pe treptele Palatului de Justiţie la protestul anterior”, a citit Danileţ.

Judecătorii arată că susţin contestarea în justiţie a modului de desemnare a conducerii Inspecţiei Judiciare şi a conducerii SIIJ şi solicită preşedintelui CSM şi preşedintele statului să sesizeze CCR pentru conflict juridic de natură constituţională generat de adoptarea OUG nr. 7/2019 „pe motiv că se încalcă principiul constituţional al controlului ierarhic şi îl împiedică pe Procurorul General al PICCJ să îşi exercite obligaţiile”.

Totodată, judecătorii cer Parlamentulului să dezbată în procedură de urgenţă adoptarea cu modificări sau respingerea OUG nr. 7/2019, ocazie cu care să abroge dispoziţiile legale cuprinse la art 881-889 cu privire la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie şi să modifice Legea nr. 90/2001 pentru a restricţiona dreptul Guvernului de a legifera prin OUG în domeniul legilor justiţiei şi legislaţiei penale.

„Solicităm către Agenţia Naţională de Integritate de verificare a situaţiei de conflict de interese cu privire la Toader Tudorel care a devenit notar în timpul mandatului său de ministru; solicitarea verificării averii pentru ministrul justiţiei şi Avocatul Poporului. Ne insuşim declaraţia de principii comunicată de Forumul Judecătorilor din România către adunările generale ale instanţelor şi parchetelor şi mandatăm această organizaţie să ne reprezinte în discuţiile cu autorităţile. Vom informa autorităţile europene cu atribuţii în materie de justiţie cu privire la situaţia ivită în România şi le vom solicita medierea cu instituţiile politice naţionale”, se arată în documentul citit de Danileţ.

Circa 100 de magistraţi protestează, vineri dimineaţa, în faţa Curţii de Apel Cluj: "„Domnule ministru, ajunge!", „Justiţie independentă", „Stat de drept", „Abrogaţi OUG neconstituţională 7" sau „Nu există justiţie independentă fără procurori independenţi". Magistraţii au fost aplaudaţi de către cetăţenii veniţi să îşi exprime la rândul lor nemulţumirile faţă de modificările aduse Legilor Justiţiei. Până la această oră, ministrul Tudorel Toader nu a ajuns la Cluj-Napoca. Judecătorii și procurorii clujeni au mai protestat în fața Curții de Apel Cluj şi în 2017 și 2018.

La Ședința Adunării Generale a judecătorilor Curții de Apel Cluj, programată pentru vineri, 22 februarie 2019, va fi dezbătut raportul de activitate al instanței pe anul 2018. 

Sursa: ziuadecj.realitatea.net

Sursa video: Ziua de Cluj, Anca Muresan, Facebook/Declic coral