Numărul de beneficiari ai programului care permite instalarea de panouri fotovoltaice cu sprijin financiar din partea statului român ar putea creşte semnificativ în 2023. Tanczos Barna a explicat că totul se va realiza în urma descentralizării programului şi colaborării cu autorităţile locale.

Informaţii importante de la ministrul Mediului, Tanczos Barna, pentru românii care vor să apeleze la programul guvernamental prin care îşi pot achiziţiona panouri fotovoltaice.

Aproape 40.000 de dosare au primit aprobare în 2022 pentru instalarea de panouri fotovoltaice

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a explicat faptul că, în 2023, câteva sute de mii de gospodării din România ar trebui să beneficieze de programul de instalare a panourilor fotovoltaice cu sprijin financiar de la bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), care urmare a descentralizării programului.

Cât despre dosarele din anul care tocmai s-a încheiat, Tanczos Barna a indicat faptul că au fost aprobate aproape 40.000 dintre cele 45.000 de dosare depuse, cele circa 5.000 de dosare care nu au primit aprobare fiind considerate „nefinanţabile”.

„Nu ai cum să finanţezi toate ideile posibile şi imposibile. Este nevoie, în primul rând, de finanţare pentru fotovoltaice.

Anul acesta am finalizat aproape 40.000 de cereri de finanţare din cele 45.000 – grosso modo, 5.000 au fost respinse fiind nefinanţabile, 39 virgulă ceva de mii au fost decise ca fiind finanţabile – şi 40.000 de gospodării din România vor avea aceste sisteme fotovoltaice finanţate 90% de la bugetul AFM.

Anul acesta vom descentraliza programul, împreună cu autorităţile locale aş dori să implementăm la câteva sute de mii de gospodării acest program.

Am stabilit încă de anul trecut că asigurăm finanţare pentru un asemenea program, la o scară mult mai mare decât până acum şi aici lucrăm împreună cu Asociaţia Municipiilor, Asociaţia Comunelor, pentru a ajuta sute de mii de familii să-şi monteze aceste sisteme fotovoltaice”, a declarat ministrului Mediului la TVR Info, potrivit News.ro.

În 2023, numărul de beneficiari ar putea creşte semnificativ, până la circa 200.000

Tanczos Barna a estimat că în 2023 s-ar putea ajunge la un număr de 200.000 de beneficiari.

Aceşti români vor putea primi, anul acesta, subvenţii de la bugetul de stat pentru a-şi instala panouri solare, cu capacitate de trei kilowaţi.

Un alt subiect despre care a fost întrebat ministrul Mediului este cel al unui program de tip Rabla pentru Electrocasnice, însă destinat centralelor termice.

Tanczos Barna spune că, deocamdată, nu s-a luat nicio decizie privind implementarea unui astfel de program, existând totuşi discuţii la nivelul Ministerului Mediului. coral