Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a anuntat, miercuri dimineata, ca s-au indeplinit conditiile epidemiei de gripa in Romania, dupa ce s-au inregistrat consecutiv trei saptamani epidemice.

"Desi aseara aveam o parte din datele pe care directiile de sanatate publica le-au transmis nu au fost concludente, pentru ca nu toate spitalele raportasera cazurile de gripa, am refacut raportarile si putem spune ca s-a inregistrat a treia saptamana consecuvita epidemica. (…) Vorbim de o evolutie epidemica a gripei. (…) . S-a constatat epidemia, avand a treia saptamana epidemica", a declarat ministrul Sanatatii, intr-o conferinta de presa.

Pana acum, in acest sezon, sunt 54 de decese confirmate de gripa.

Pintea a precizat ca cele mai afectate sunt zonele de sud ale tarii, in rest fiind vorba despre manifestari locale.

"Nu putem afirma ca ne confruntam cu un sezon gripal mai sever fata de sezonul precedent, ci ca s-a inregistrat un numar mai mare de decese, mai devreme.

Diferenta e ca avem un numar mai mare de cazuri si un numar mai mare de cazuri confirmate clinic. Gripa evolueaza pe tot teritoriul tarii, chiar daca la intensitati diferite.

Din fericire, aceasta gripa este datorata unei tulpini care are forme usoare si medii de manifestare, tulpina inclusa in vaccinul achizitionat de catre Ministerul Sanatatii si in vaccinurile din Romania. Evolutia previzionata, obiectivul Ministerului Sanatatii e reducerea numaruluui de cazuri severe si de decese cu gripa", a mai spus Pintea.

"Specialistii estimeaza ca aceasta circulatie intensa se va mentine inclusiv in luna februarie", a adaugat ministrul.

coral