Adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, a vorbit despre situația tensionată dintre Rusia și Alianța Nord Atlantică. Pentru că cele mai recente informații indică o posibilitate ridicată a unei intervenții militare a lui Vladimir Putin în Ucraina, unele surse indicând cu precizie data de 16 februarie, oficialul român a oferit explicații. Mircea Geoană a menționat cum ar putea fi afectată România în cazul unui război Rusia – Ucraina, acesta considerând că românii nu ar avea motive de îngrijorare.

Mircea Geoană, despre posibilitatea unui război Rusia – Ucraina. Cum ar fi afectată România

Tot mai multe informații venite din direcția NATO sau a serviciilor secrete americane, CIA, indică faptul că există o posibilitate crescută ca, în orice moment, să izbucnească un conflict armat la ordinul lui Vladimir Putin. Întrebat despre cum ar fi afectată România de posibilitatea unui război Rusia – Ucraina, Mircea Geoană, adjunctul secretarului general al NATO, a făcut mai multe precizări.

Acesta consideră că românii nu trebuie să se îngrijoreze, în ciuda faptului că există riscul declanșării unui război. Secundul NATO susține că, pentru moment, nu se cunosc intențiile clare ale liderului rus. Totuși, Mircea Geoană menționează că dispunerea de forțe la granița Ucrainei ar putea să escaladeze într-un război la un simplu ordin.

„Nu avem o imagine completă asupra intențiilor reale ale președintelui Putin. Ceea ce putem spune, pe baza informațiilor pe care le primim la nivelul țărilor aliate, este că în clipa de față, mobilizarea, organizarea, logistica și susținerea forțelor rusești din jurul Ucrainei, pe trei laturi ale Ucrainei, ar putea permite, în eventualitatea unui ordin din partea Kremlinului, o intervenție militară în orice moment”, a precizat Mircea Geoană pentru digi24.ro.

Mircea Geoană, adjunctul secretarului general al NATO

„Federația Rusă ar putea să ia o decizie în acest fel”

De asemenea, Mircea Geoană a explicat faptul că nu este cunoscută o data concretă la care tensiunile ar putea să se transforme într-o acțiune violentă, însă la acest moment Rusia beneficiază de toate elementele pentru a provoca o destabilizare și chiar o încercare de schimbare a regimului de la Kiev.

„Nu spunem că este ziua X sau Y, au fost speculații cu privire la Jocurile Olimpice de iarnă, noi nu lucrăm cu astfel de repere, lucrăm cu realități de pe teren: în clipa de față, Federația Rusă a mobilizat forțe considerabile, are toate elementele de comandă, control, logistică, susținere, suport, un număr masiv de agenți infiltrați în Ucraina, cu miile, capabili să genereze destabilizare, provocări și chiar încercări de schimbare a regimului politic, deci, astăzi Federația Rusă ar putea să ia o decizie în acest fel.”, a mai explicat oficialul NATO pentru sursa citată.

Mircea Geoană, despre influența războiului asupra României

Pe de altă parte, Mircea Geoană a ținut să precizeze că Alianța Nord-Atlantică susține dialogul și speră ca acest conflict să nu escaladeze, ci să fie rezolvat pe cale diplomatică. Pentru aceasta, este nevoie ca rușii să analizeze costurile și beneficiile demarării unui război, care le-ar aduce mai degrabă pierderi masive. În ceea ce privește țara noastră, oficialul NATO consideră că securitatea României nu este supusă riscului, însă războiului reprezintă o temă de preocupare.

„Nu anticipăm riscuri la adresa securității noastre, dar nu putem exclude riscul de război convențional în Europa, după atâtea decenii, iar acest lucru creează, evident, preocupări”, recunoaște adjunctul șefului NATO.

Totodată, Mircea Geoană consideră drept un avantaj major faptul că suntem membrii NATO.

„Există o diferență fundamentală între a fi și a nu fi membru NATO, între a fi în România sau Polonia sau a fi, din păcate pentru Ucraina, în afara Alianței. Există o diferență calitativă cu privire la securitatea pe care NATO o oferă tuturor membrilor săi”, a mai precizat Mircea Geoană.

Apartenența României la NATO, un avantaj major

Pentru a-i liniști pe români, oficialul NATO menționează vizita secretarului general, Jens Stoltenberg, alături de președintele Iohannis, la baza Mihail Kogălniceanu, pentru a-i întâmpina pe soldații suplimentari trimiși în România. Prezența lui Stoltenberg reprezintă o dovadă „concretă, vizibilă” și „un mesaj de descurajare la adresa Federației Ruse”.

SUA au anunțat un convoi de 3.000 de militari pe care îi va trimite în Polonia. De asemenea, Mircea Geoană a precizat clar că nu există motive de preocupare privind securitatea flancului estic al Alianței Nord-Atlantice, iar apartenența la NATO conferă un avantaj serios, care garantează totodată securitatea.

„Deci, pentru români, pentru polonezi, pentru flancul estic, pot să spun extrem de clar că nu sunt motive de preocupare. Apartenența noastră la NATO este cea mai serioasă, adevărată, credibilă garanție de securitate din istoria complicată a națiunii române și din istoria complicată a acestei părți de Europa, care a fost întotdeauna la confluența marilor puteri. Azi se dovedește justețea deciziei noastre din 2004 (când România a aderat la NATO – n.r.), la care am contribuit cu toții, o alegere istorică și pozitivă pentru români”, a punctat Mircea Geoană.

În plus, oficialul NATO a analizat reacțiile Rusiei și discursul lansat de către Vladimir Putin. Liderul rus a menționat constant dorința de a reduce trupele NATO din zona estică a Europei, luând în considerare și o schimbare de regim politic în cadrul Ucrainei. În ciuda acestora, efectul obținut a fost complet opus. Astfel, flancul estic al Alianței a fost întărit prin întărirea trupelor, în timp ce în Ucraina peste jumătate din populație nu își dorește revenirea la influența rusă, aratp impact.ro coral