Un motociclist clujean primește 150.000 lei, cu titlu de despăgubiri morale, după ce a rămas fără testicole în urma unui accident rutier din 2019.

Accidentul a avut loc în comuna Gilău și a fost provocat de șoferul unui autoturism care a întors neregulamentar, peste linia continuă a drumul și fără să se asigure. Din sensul opus venea motociclistul care nu a mai avut timp să evite impactul.

Potrivit raportului medico-legal, ”victima prezenta dureri și echimoză la nivelul bursei scrotale stângi, iar în urma examinării reclamantului de către medici, diagnosticul stabilit a fost: traumatism scrotal în urma unui accident rutier.

Examenul local a evidențiat bursa scrotală mărită în volum cu echimoza asociată, sensibil la palpare, iar examenul ecografic a evidențiat testicul drept cu dimensiuni și structură normală fără colecții sau dilacerări parenchimatoase, testicul stâng inomogen la nivelul feței mediale și posterior spre epididim, unde se costată dilacerare parenchimatoasă cu întreruperea tunicei albuginei și suspiciune de extravazare de parenchim testicular.

În continuare s-a practicat explorare scrotală ce a evidențiat ruptura la nivelul tunicei albuginee, dilacerare parenchimatoasă și sângerare activă la nivelul țesutului testicular, cu parenchim testicular extravazat la nivelul bursei scrotale, restul parenchimului testicular cu aspect ischemic, iar din cauza leziunilor extinse s-a apreciat că viabilitatea testiculară este compromisă, motiv pentru care s-a practicat orhectomie de necesitate (intervenție chirurgicală de îndepărtare a testiculelor la bărbați)”.

În cererea de chemare în judecată făcută de motociclist, el cerea daune morale în valoare de 700.000, dar instanța le-a redus acordându-i doar 150.000 pentru pierderea suferită.

În privința daunelor morale, consideră că în speță este vorba de un prejudiciu datorat încălcării dreptului la integritate corporală și sănătate, prejudiciu care are o alcătuire mixtă: pe de o parte o componentă economică și pe de o parte are o componentă morală, ambele fiind reparabile prin acordarea unor compensații bănești. Evident, prin conduita conducătorului auto s-a cauzat o trauma fizică și psihică reclamantului, arată gazetadecluj.ro

”Vătămarea pe care reclamantul a suferit-o nu se concretizează numai într-un prejudiciu patrimonial, ci și într-un prejudiciu nepatrimonial determinat de caracterul ireversibil al vătămării, care 1-a împiedicat să mai participe la o viață socială normală și de a se bucura efectiv de beneficiile acestei participări.

Acordarea daunelor morale pentru acoperirea integrală a prejudiciului i-ar permite reclamantului crearea unei ambianțe care să înlocuiască cât de puțin acele posibilități de viață familială și socială pe care omul pe deplin sănătos le are.

Asa cum a arătat anterior, leziunile suferite de reclamant în urma accidentului au fost unele de o gravitate mare prin urmare acestea au generat suferințe fizice, dar și psihice.

În prezent, reclamantul încă prezintă dureri în zona genitală, nu poate să stea confortabil în șezut și, mai mult, vătămările suferite și traumele suportate au contribuit la instalarea stării de anxietate a reclamantului, însoțită de un sentiment de neputință și inferioritate. După accident acesta nu s-a mai putut odihni, având frecvent coșmaruri, retrăind momentul accidentului.

Orice pierdere a funcțiilor firești ale corpului omenesc se obiectivează în mod necesar într-o privare de plăcerile vieții normale; evident că în situații de acest fel, la cererea victimei, este necesar să i se acorde o compensație bănească, care să-i ofere posibilitatea satisfacții de substituire”, arată dosarul de judecată. coral