Începând din ianuarie 2011, copiii care beneficiază de pensie de urmaș, pot cumula pensia cu venituri provenite din situații pentru care asigurarea este obligatorie, indiferent de nivelul acestora, potrivit art. 118 din Legea nr. 263/2010 cu privire la sistemul unitar de pensii publice. Cu toate acestea, hai să vedem în ce condiții se poate acorda pensia de urmaș și pentru cât timp se acordă aceasta.

În ce condiții se poate acorda pensie de urmaș

Potrivit legislației în vigoare, pensia de urmaș se cuvine copiilor și soțului supraviețuitor, dacă susținătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii. Iată când poate solicita soțul supraviețuitor pensia de urmaș, potrivit site-ului Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

La împlinirea vârstei standard de pensionare, pe tot timpul vieții, dacă durata căsătoriei a fost de 15 ani sau de cel puțin 10 ani.

Indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 1 an.

Indiferent de vârstă și de durata căsătoriei, dacă decesul soțului susținător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale și dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câștigul salarial mediu brut.

Indiferent de vârstă și de durata căsătoriei, pe o perioadă de 6 luni de la data decesului, dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câștigul salarial mediu brut.

Soțul supraviețuitor care are în îngrijire, la data decesului susținătorului, unul sau mai mulți copii în vârstă de până la 7 ani, în perioadele în care nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câștigul salarial mediu brut – până la data împlinirii de către ultimul copil a vârstei de 7 ani.

Vârsta până la care copiii pot beneficia de pensie de urmaș

Este important să menționăm faptul că, copiii care au vârsta de până la 16 ani primesc necondiționat pensie de urmaș. Pe de altă parte, copiii care au vârste cuprinse între 16 și 26 de ani primesc pensie aceștia vor primi pensia de urmaș dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ, până la terminarea acestora.

Copiii care au peste 26 de ani primesc pensie de urmaș pe toată perioada invalidității de orice grad, dacă aceasta s-a ivit fie înainte de împlinirea vârstei de 16 ani, fie în timp ce își continuau studiile, însă înainte de a împlini 26 de ani.

Este de asemenea, foarte important să menționăm că la împlinirea vârstei de 16 ani, copiii urmași trebuie să prezinte adeverința școlară, iar la începutul anului școlar/universitar, aceștia trebuie să depună o adeverință care să ateste faptul că urmează cursurile anului școlar în curs.

Totodată, procentul aplicat la calcularea pensiei de urmaș se face în funcție de numărul de urmași îndreptățiți și este de 50 % pentru un urmaș, 75 % pentru doi urmași și 100 % pentru trei sau mai mulți urmași. coral