Ai un apartament pentru care nu ai plătit datoriile la întreținere și vrei să-l vinzi? Potrivit legii, datoriile la întreținere nu pot rămâne în sarcina asociației de proprietari. Iată ce trebuie să faci în aceste condiții.

Cum se poate vinde un apartament care are datorii la întreținere

Conform legii asociațiilor de proprietari, dacă vrei să vinzi un apartament care are datorii la întreținere, trebuie să știi că acestea nu pot rămâne în sarcina asociației. Așadar, pentru a putea vinde apartamentul respectiv, proprietarul acestuia fie plătește întreținerea, fie cade de comun cu viitorul proprietar să preia datoriile.

Mai exact, potrivit Legii 196/2018 cu privire la înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, atunci când proprietarii doresc să își vândă locuințele sunt obligați ”să facă dovada plății la zi a cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari și a utilităților publice”.

Așadar, persoana care vrea să își vândă apartamentul, trebuie să ceară asociației de proprietari o adeverință care să ateste faptul că, până la data emiterii acesteia, întreținerea locuinței respective este plătită la zi. În cazul în care proprietarul nu a făcut plata la zi a întreținerii, pe adeverință va fi trecută valoarea datoriilor la acea dată.

Viitorul proprietar poate accepta să preia datoriile

Pentru vânzarea apartamentului este neapărat nevoie de această adeverință, pentru că legea menționată mai sus stabilește că notarii vor putea autentifica actele de înstrăinare a unei locuințe doar dacă proprietarul nu lasă datorii neplătite asociației. În concluzie, fie merge la notar cu adeverința care atestă că apartamentul nu are datorii, fie are un acord expres, din partea viitorului proprietar, prin care acesta acceptă să preia datoriile care apar în adeverință.

”În cazul existenței unor datorii către asociația de proprietari sau către furnizorii de utilități publice în cazul facturării individuale a serviciilor, notarul public va autentifica actul de înstrăinare dacă dobânditorul acceptă expres că va prelua în întregime toate debitele înstrăinătorului către asociația de proprietari, precum și toate debitele către toți furnizorii de utilități publice”, arată în Legea 196/2018.

Este important să menționăm că aceste reguli sunt absolut necesare, pentru că, dacă nu ar fi, proprietarii care doresc să își vândă locuința ar lăsa datorii neplătite către asociația de proprietari, iar acest lucru ar duce la costuri de întreținere mai mari pentru fiecare proprietar dintr-un bloc, potrivit avocatnet.ro.

Cine face parte din asociația de proprietari

Ei bine, toți proprietarii de apartamente din imobil trebuie să facă parte din asociația de proprietari. Pe lângă drepturile și obligațiile prevăzute în statutul asociației, aceștia trebuie să și mențină în condiții foarte bune proprietatea comună.

Pe de altă parte, potrivit legii, locatarii nu au dreptul de a prejudicia dreptul la proprietatea comună sau privată a celorlalți. De asemenea, toate regulile care vizează membrii asociației de proprietari au ca scop principal menținerea imobilului într-o stare bună și în condiții de confort pentru toți locatarii. Pe lângă toate aceste reguli, se mai adaugă și obligația de a plăti la timp toate fondurile necesare. coral