Comitetul Judeţean Bihor pentru Situaţii de Urgenţă permite redeschiderea, începând de marţi, a unităţilor de tip HoReCa în Oradea, unde activitatea acestora în spaţiile interioare a fost interzisă din 27 octombrie.

Hotărârea 73/2020 a fost adoptată după ce, luni, CJSU a luat act de scăderea incidenţei cumulate a cazurilor Covid pe ultimele săptămâni la 2,77 la mia de locuitori. La nivelul judeţului, aceasta este de 2,1 la mia de locuitori, pragul de 3 fiind depăşit în prezent în doar cinci comune şi un oraş.

Potrivit unei informări publice a Prefecturii Bihor, luni, 28 decembrie, incidenţa cazurilor Covid cumulate pe ultimele 14 zile a scăzut în Oradea la 2,77, astfel încât în unităţile de tip hoteluri, restaurante, cafenele va putea fi reluată activitatea în spaţiile interioare în limita a 30% din capacitatea maximă a acestora.

De asemenea, vor putea fi redeschise în aceleaşi condiţii cinematografele, teatrele, celelalte săli de spectacole şi sălile de jocuri de noroc, urmând ca în situaţia în care tendinţa de scădere a cazurilor Covid se va menţine şi incidenţa va scădea sub 1,5/1.000 locuitori pe 14 zile gradul de ocupare permis să crească până la 50% din capacitate, însă şi acest lucru se va întâmpla numai în baza unei hotărâri a CJSU.

În prezent, o incidenţă a cazurilor Covid cumulată pe 14 zile se mai înregistrează doar în cinci comune şi un municipiu din Bihor: Spinuş (4,84), Chişlaz (4,35), Vârciorog (3,6), Beiuş (3,18), Boianu Mare (3,14) şi Viişoara (3,04), în toate aceste unităţi administrativ-teritoriale unităţile HoReCa având interdicţia de a desfăşura activităţi cu publicul în spaţiile interioare.

Pe lângă Oradea, în Ceica, Răbăgani, Săcădat, Sântandrei, Sâmbăta, Căbeşti, Abram, Brusturi, Vadu Crişului, Uileacu de Beiuş, Husasău de Tinca, Mădăras, Sânnicolau Român, Nucet, Sânmartin, Derna, Marghita, Lăzăreni, Ştei, Paleu, Borş, Hidişelu de Sus, Tileagd, Biharia, Drăgăneşti şi Oşorhei, incidenţa cumulată a cazurilor Covid pe ultimele 14 zile este sub 3 la mia de locuitori şi mai mare de 1,5, astfel că activitatea HoReCa în spaţiile interioare este permisă până în limita a 30% din capacitatea maximă a acestora.

Pe de altă parte, și ADP Oradea a anunțat că, începând de sâmbătă, 9 ianuarie 2021, Piaţa 100 din Oradea își va relua activitatea.

coral