Elvetia a anuntat ca va renunta la angajamentul de „neutralitate a Elvetiei” in favoarea adoptarii de sanctiuni impotriva Rusiei, a declarat luni presedintele federal elvetian Ignazio Cassis, adaugand ca sanctiunile Elvetiei vor fi in conformitate cu cele deja adoptate de Uniunea Europeana.

„Consiliul Federal Elvetian a decis astazi sa adopte pe deplin sanctiunile UE”, a spus Cassis in timpul unei conferinte de presa.
„Este o actiune de neegalat a Elvetiei, care a ramas mereu neutra inainte.”

„Atacul Rusiei este un atac la adresa libertatii, un atac la democratie, un atac la adresa populatiei civile si un atac la institutiile unei tari libere. Acest lucru nu poate fi acceptat in ceea ce priveste dreptul international, nu poate fi acceptat politic si nu poate fi acceptat moral”, a adaugat Cassis.

Vorbind dupa o sedinta extraordinara a Consiliului Federal Elvetian, Cassis a subliniat ca „in aceste zile negre”, Elvetia este solidara cu poporul ucrainean si spera ca sanctiunile vor incuraja Kremlinul sa „si razgandeasca”.

„A juca in mainile unui agresor nu este neutru. Dupa ce am semnat Conventia de la Geneva a drepturilor omului, suntem obligati sa respectam ordinea umanitara”, a spus Cassis. „Alte democratii se vor putea baza pe Elvetia; cei care sustin dreptul international se vor putea baza pe Elvetia”, scrie CNN.

Elvetia va ingheta bunurile „persoanelor listate” si va aduce, de asemenea, in vigoare o interdictie de intrare pentru cei evidentiati de pachetul de sanctiuni al UE, potrivit presedintelui federal elvetian.

Cassis a spus ca Elvetia isi inchide spatiul aerian pentru toate zborurile din Rusia, inclusiv pentru avioanele private, cu exceptia zborurilor umanitare, a zborurilor de cautare si a situatiilor de urgenta.

Ministrul elvetian al Justitiei, Karin Keller-Sutter, a declarat ca interdictia de intrare va avea impact asupra „oligarhilor de nationalitate rusa sau ucraineana care sunt deosebit de apropiati de presedintele rus Vladimir Putin”.

„Sunt cinci persoane cu legaturi economice puternice in Elvetia”, a subliniat Keller-Sutter, dar a spus ca, din motive de confidentialitate, nu ii numeste pe acesti oligarhi.

coral