Două noi cazuri de variola maimuței au fost identificate în România. Unul dintre acestea a fost identifcat la un bărbat de 32 de ani din Cluj.

Este vorba despre doi bărbați cu vârste de 30 de ani și 32 de ani, din Ilfov și Cluj. Starea lor de sănătate este bună și ambii se află în izolare în spital, arată Ministerul Sănătății. Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței un număr de 18 pacienți.

Dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş din Timişoara, a explicat recent pentru News.ro cum se manifestă variola maimuţei şi care sunt elementele care o diferenţiază de alte afecţiuni cu care până într-un punct se poate confunda uşor.

Specialistul spune şi care este perioada de incubaţie a virusului şi de ce este atât de important ca pacientul să se autoizoleze încă de la primele simptome de boală chiar dacă acestea nu au ajuns şi în stadiul apariţiei erupţiilor cutanate. El nu exclude posibilitatea ca acelaşi pacient să facă şi SARS-CoV 2 şi variola maimuţei. 

”Această variolă a maimuţei este o infecţie virală rară, care se transmite direct sau indirect de la animal la om. Chiar dacă virusul este rezistent, această variolă a maimuţei nu este o boală foarte contagioasă, ca ea să se răspândească de la individ la individ necesită un contact direct, prelungit, foarte apropiat. În acest moment cazurile pe care le avem în spaţiul din ţara noastră sunt toţi bărbaţi care au avut un contact strâns şi apropiat. 

Pe de altă parte, simptomele sunt uşoare, majoritatea pacienţilor depăşesc foarte bine aceste probleme la nivel de zile, maxim săptămâni, fără să fie nevoie de tratament de specialitate. Perioada de incubaţie poate să varieze între 5 şi 14 zile, trebuie să fim atenţi la erupţiile cutanate, veziculoase, pe corp”, a explicat Dr. Oancea, pentru actualdecluj.ro

coral