Patronul unei firme de pompe funebre din Cluj-Napoca a fost condamnat la 1 an și 9 luni închisoare cu suspendare pentru că a plătit un voluntar de la Ambulanță ca să-i dea cu întâietate informații despre persoane decedate. Astfel, făcea rost de clienți.

Administatorul firmei Rotcons, Dan Ionescu, care este și asociat, a fost trimis în judecată, în octombrie 2019, pentru folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obținerii de bani, infracțiune prevăzută de Legea 78/2000. Dosarul a avut mai mulți inculpați, dar alte trei persoane au încheiat cu procurorii acorduri de recunoaștere a vinovăției. Doar patronul firmei de pompe funebre a ajuns la judecată. Judecătoria Cluj-Napoca a pronunța sentința, arată clujust.ro

Soluția pe scurt:

”Condamna pe inculpatul I D , fara antecedente penale, la pedeapsa de 1 (unu) an si 9 (noua) luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de complicitate in forma continuata (12 acte materiale) la savarsirea infractiunii prev. de art. 12 lit. b din Legea nr. 78 / 2000 atat sub forma tezei I (folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii de bani ) cat si sub forma tezei a II-a (permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii in scopul obtinerii de bani) cu aplic. art. 48 alin. 1 C. pen. si art. 35 alin. 1 C. pen.

In temeiul art. 67 alin. 1 C.p., aplica inculpatului pedeapsa complementara constand in interzicerea exercitarii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a), b) si n) C.p., respectiv a dreptului de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, a dreptului de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si a dreptului de a comunica cu urmatoarele persoane: C A S, P M, H V si D H A, pentru o perioada de 2 (doi) ani, incepand cu data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.

In temeiul art. 65 alin. 1 C.p., aplica inculpatului pedeapsa accesorie constand in interzicerea exercitarii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a), b) si n) C.p., respectiv a dreptului de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, a dreptului de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si a dreptului de a comunica cu urmatoarele persoane: C A S, P M, H V si D H A, pe care o va executa in caz de revocare/anulare a suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei inchisorii si dispunerii executarii pedepsei principale.

Atrage atentia inculpatului asupra faptului ca neexecutarea unei pedepse complementare sau accesorii constituie infractiune, date fiind prev. art. 288 alin. 1 C.p.

II. In baza art. 91 si art. 92 din C.p.,

Dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere si stabileste un termen de supraveghere a inculpatului I. D de 2 (doi) ani si 3 (trei) luni, calculat de la data ramanerii definitive a prezentei hotarari.

In baza art. 93 alin. (1) din C.p., obliga inculpatul ca, pe durata termenului de supraveghere de 2 ani si 3 luni, sa respecte urmatoarele masuri de supraveghere:

– sa se prezinte la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Cluj, la datele fixate de acesta;

– sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa;

– sa anunte, in prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile;

– sa comunice schimbarea locului de munca;

– sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta.

In baza art. 93 alin. (2) lit. b) din C.p., impune inculpatului sa execute obligatia de a frecventa unul sau mai multe programe de reintegrare sociala derulate de catre serviciul de probatiune sau organizate in colaborare cu institutii din comunitate, program/-e care va/vor fi stabilit/-e de consilierul de probatiune in baza evaluarii initiale.

In baza art. 404 alin. (2) din C.p.p. rap. la art. 93 alin. (3) din C.p., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul IONESCU DAN va presta o munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de 90 (nouazeci) de zile lucratoare in cadrul uneia dintre urmatoarele institutii: Asociatia O masa calda sau Primaria Mun. Cluj-Napoca.

Conform art. 91 alin. (4) din C.p. rap. la art. 404 alin. (2) din C.p.p., atrage atentia inculpatului asupra consecintelor savarsirii unei noi infractiuni in termenul de supraveghere, respectiv:

– revocarea suspendarii executarii sub supraveghere a pedepsei cu inchisoarea si executarea acesteia la care se adauga eventuala pedeapsa aplicata, in regim de detentie, in cazul in care noua infractiune este savarsita cu intentie;

– posibilitatea revocarii suspendarii executarii sub supraveghere a pedepsei cu inchisoarea si executarea acesteia la care se adauga eventuala pedeapsa aplicata, in regim de detentie, in cazul in care noua infractiune este savarsita din culpa.

Atrage atentia inculpatului asupra consecintelor nerespectarii, cu rea-credinta, a masurilor de supraveghere sau a neexecutarii obligatiei impuse, anume revocarea suspendarii si dispunerea executarii pedepsei.” coral