Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, dă cea mai proastă veste, în contextul pandemiei de coronavirus. Parada de Ziua Națională nu va mai avea loc. Este prea riscant și ar fi puși în pericol foarte mulți oameni.

România trece prin clipe cumplite din cauza pandemiei, iar seria restricțiilor nu se mai oprește. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a dezvăluit că nu crede că în acest an va fi o paradă de 1 Decembrie, la fel cum nu vor fi nici târguri de Crăciun.

Nelu Tătaru, anunț îngrijorător!

Întrebat cum crede că se va putea desfăşura în siguranţă parada de Ziua Naţională, Nelu Tătaru a răspuns: „Nu cred că va fi o paradă de 1 Decembrie. Nu cred că acesta este momentul de paradă”.

În legătură cu târgurile de Crăciun, despre care jurnaliştii au spus că se caută soluţii pentru organizarea lor, ministrul Sănătăţii a subliniat că în primul rând în următoarele săptămâni trebuie găsite variante pentru a scădea transmiterea comunitară.

„Eu cred că în acest moment trebuie să găsim variante, efectiv, pentru a scădea transmiterea în comunitate, iar până la Crăciun să ne gândim ce este săptămâna viitoare, peste două săptămâni şi apoi, ştiţi cum e, depinde de noi cum ne pregătim Crăciunul”, a arătat Nelu Tătaru.

El a mai explicat că, după luarea măsurilor de restricţie, e nevoie de o anumită perioadă de timp pentru a se vedea efectul, care ar urma să apară în aproximativ o lună.

„Epidemiologic, impunerea unor măsuri lasă un timp de 14 zile ori trei, ca să vedem un efect. Asta ar însemna că în trei patru săptămâni să vedem efectele respectării unor reguli, atunci putem să spunem că ne aşezăm pe un platou. Urmează alte trei săptămâni în care să înceapă să scadă numărul de cazuri, le putem vedea în acest moment în unele judeţe şi atunci putem lua şi exemplul lor”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Premierul Ludovic Orban a declarat, pe 1 noiembrie, că se va sărbători Ziua Naţională cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, însă nu se va mai organiza parada ca în anii trecuţi.

„Normal că vom sărbători Ziua Naţională, dar vor fi respectate toate regulile de protecţie sanitară Cu siguranţă nu va mai fi acea paradă. Cu siguranţă, nemaifiind parada, nu va mai exista motiv ca oamenii să asiste la paradă. Va fi o sărbătorire în condiţii mult mai stricte, care să ţină cont de numărul maxim de persoane în spaţiu deschis care pot să participe la un eveniment, 50 de persoane. Sunt reguli pe care le vom respecta cu stricteţe”, a spus Orban.

Întrebat de jurnalişti dacă poate fi organizată o paradă „online” fără participarea oamenilor, Orban a precizat că o decizie va fi luată în jurul datei de 14 noiembrie.

„Obiectivul nostru este să reducem numărul de persoane care contractează acest virus pervers. Vom vedea condiţiile concrete. Cel mai probabil vom reglementa în Hotărârea de Guvern prin care vom prelungi starea de alertă, care va fi adoptată în jurul datei de 14 noiembrie”, a mai spus premierul Ludovic Orban.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă propune, prin hotărârea adoptată joi, 12 noiembrie, privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, aprobarea organizării ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naţionale în piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti cu participarea a cel mult 400 de persoane, precum şi în municipiile reşedinţă de judeţ, cu participarea a cel mult 100 de persoane, fără public şi cu respectarea mai multor măsuri.

Acestea sunt: purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către toţi participanţii; dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spaţiul delimitat în care se desfăşoară ceremonia; menţinerea distanţei fizice de minimum 1 metru între participanţi şi asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/persoană, acolo unde este posibil, precum şi delimitarea prin semne vizibile a perimetrului; aplicarea regulilor de igienă colectivă şi individuală pentru prevenirea contaminării şi limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2; efectuarea triajului observaţional şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care intră/sosesc în spaţiul în care se desfăşoară ceremonia; duratei ceremoniei este de maximum o oră, anunță Agerpres.

  coral