Nelu Tataru, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a declarat miercuri seara ca cel mai negru scenariu pentru Romania ar fi ca imbolnavirile de Covid-19 sa se produca intr-un ritm alert si sa se ajunga in scurt timp la 10.000 de cazuri, varful epidemiei poducandu-se dupa mijlocul lunii apilie.

„Si noi avem studiile noastre, preconizarile noastre. Ne gandim si la un scenariu 4, ne gandim si la un varf in a doua jumatate a lunii aprilie, odata cu venirea si ultimului val de cetateni romani care sunt in Spania, precum si a sarbatorilor de Paste”, a spus Nelu Tataru, care a inaintat o estimare de maximum 10.000 de cazuri in acest „scenariu rau”.

In cazul acestui scenariu, in care sistemul de sanatate ar fi coplesit din cauza ritmului alert de imbolnaviri, „vom aplica ceea ce vedeti in Italia si Spania”, adica doar cazurile grave, critice vor fi tratate in spitale, cei cu o evolutie usoara si moderata a bolii urmand sa se trateze acasa, a explicat Nelu Tataru potrivit Digi24.

Intr-un scenariu optimist, inmultirea cazurilor s-ar produce intr-un ritm lent, iar grupele de risc ar fi mai putin afectate, pastrandu-se adica actuala tendinta din Romania, in care majoritatea persoanelor contaminate au 40-45 de ani. In Italia, de exemplu, media de varsta a bolnavilor este mult mai inaintata.

coral