Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, afirma ca omenirea a plecat la lupta ”cu ceva necunoscut, ceva care se regaseste prima data in patologia umana”, o boala pentru care nu exista tratament sau vaccin si este important sa trecem peste aceasta pandemie lin, cu un varf care se atinge in timp, nu exponential.

Tataru afirma ca, dupa fiecare pandemie, s-a constatat ca au urmat doi ani de epidemii sezoniere si asa crede ca se va intampla si acum, doar ca vor fi mai putine cazuri decat se inregistreaza in aceasta perioada. In plus, ministrul Sanatatii anunta ca nu suntem inca aproape de a avea un vaccin impotriva coronavirus.

”Am plecat la lupta cu ceva necunoscut, ceva care se regaseste prima data in patologia umana, cu ceva care nu are un tratament, nu are un vaccin. Suntem intr-un  moment in care ajungem aproape la jumatate aceste pandemii in Romania”, a spus, marti seara, la Antena 3, Nelu Tataru.

Ministrul Sanatatii afirma ca majoritatea romanilor au respectat indicatiile si restrictiile si se asteapta 7-10 zile pentru a vedea care a fost impactul sarbatorilor in aceasta pandemie.

”Sunt 7-10 zile in care putem evalua o evolutie a acestei pandemii in care putem ajunge spre acel varf si putem ajunge intr-un mod progresiv, usor, sau intru un model exponential cu mai multe cazuri. Aceasta boala poate prezenta simptomatologie din a doua pana in a zecea zi. Daca vom avea un numar crescator de cazuri, dar progresiv, nu exponential, nu vom avea cazuri severe, ne mentinem in acea previziune de 10 – 12.000 de cazuri, cu un varf al acestei pandemii pe sfarsitul lunii aprilie. Urmand ca in urmatoarele doua saptamani sa avem un scaderea numarului de cazuri”, a mai spus ministrul Sanatatii.

Acesta a explicat ca fiecare pandemie a fost urmata de doi ani de epidemii sezoniere, ceea ce se va intampla si acum.

”O pandemie a fost urmata de doi ani de epidemii sezoniere si asa va fi si in acest moment. Noi vom trai cu acest virus si in urmatorii doi ani, dar, avand in vedere prima cocoasa, prima curba putem evalua si ce va urma in urmatorii doi ani. Mentionez ca nu avem un tratament, mergem cu tratament simptomatic, nu aveam un vaccin”, a mai spus Nelu Tataru.

Intrebat despre vaccin, Nelu Tataru a spus: ”Inca nu suntem aproape de a avea un vaccin impotriva COVID-19. Acest vaccin impune o stabilizare a virusului ca sa putem extrage acel fragment stabil de ARN ca sa putem face un vaccin. Trebuie sa aiba o perioada de studiu, de testare pe persoane sanatoase si dupa aceasta perioada sa-l putem procura si sa-l putem utiliza in intreaga masa”.

coral