Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a declarat, marti, ca programul de vaccinare trebuie sa continue prin medicii de familie, mentionand ca nu exista, in prezent, doar patologie COVID-19 pozitiv.

"Trebuie sa specific: programul de vaccinare trebuie sa continue, medicii de familie sunt cei care sunt pregatiti, sunt cei care sunt abilitati sa faca aceste vaccinari, iar chiar daca trecem prin aceasta pandemie, medicul de familie este cel care evalueaza copilul care trebuie vaccinat in aceste momente, fiind in afara oricaror patologii. Repet, sa ne lasam cu toata increderea pe mana medicului de familie si sa nu uitam ca programul de vaccinare trebuie sa continue. Sa nu uitam ca nu exista doar patologie COVID-19 pozitiv in acest moment, exista si alte patologii care persista in bolile cronice si exista si alte patologii care pot aparea in lipsa unor vaccinuri", a afirmat Tataru, la dezbaterea online "Vaccinarea: ignorata in Romania, solutie pentru a lupta cu epidemiile prevenibile", organizata de DC News.

In opinia ministrului Sanatatii, calendarul de vaccinare a avut in ultima perioada "o prezenta un pic mai mica" si trebuie "reasezat acolo unde ii este locul".

 "Ganditi-va ca acele calendare pe care le tinea medicul de familie trebuie repuse pe tapet. Avem atatea patologii in acest moment si am avea atata nevoie de un vaccin pentru fiecare dintre ele incat ar trebui macar pe cele pe care le avem sa le facem si sa le facem dupa un program national care trebuie respectat", a adaugat Tataru.

El a mai spus ca MS nu poate decat sa mentina ridicat standardul vaccinarii.

"In aceste momente vedem cel mai acut necesitatea vaccinarii sau necesarul unui vaccin inclusiv pentru COVID-19. Ministerul nu poate decat sa mentina ridicat standardul vaccinarii, acele programe de vaccinare, cat si vaccinurile pe care in acest moment le consideram optionale, cum este vaccinul antigripal. Inca din acest an am observat o crestere a celor care s-au vaccinat pentru gripa, peste un milion si jumatate, dar nu este de ajuns. Ganditi-va ca avem peste doua milioane jumatate, aproape trei milioane de persoane cu risc sau din grupe de risc care ar trebui sa faca acest vaccin", a mentionat Tataru.

coral