Oamenii de stiinta din SUA sustin ca virusul Covid-19 s-a raspandit in China mai rapid decat se credea pana in prezent, astfel, cercetatorii sugereaza ca vaccinarea extrem de extinsa sau dobandirea imunitatii ar putea fi necesare pentru oprirea pandemiei, potrivit Bloomberg.

Conform unei analiza matematice a Laboratorului national Los Alamos (SUA), fiecare persoana infectata la inceputul epidemiei in orasul chinez Wuhan probabil a raspandit virusul la 5-7 alte persoane, in medie. Coeficientul ar fi de doua ori mai mare decat raportau in februarie Organizatia Mondiala a Sanatatii si autoritatile de sanatate publica.

Rezultatele sunt specifice epidemiei din China, insa daca se aplica si in celelalte tari din lume, pandemia ar putea fi mult mai dificil de controlat decat estimau autoritatile.

Conform rate de contagiere calculata in studiu, 82% din populatie ar trebui sa fie imuna la acest virus, fie ca este vorba despre un vaccin, fie pentru ca a avut boala, pentru a opri raspandirea virusului. Fara aceste masuri de protectie vor fi necesare niveluri ridicate de distantare sociala daca raman nediagnosticate mai mult de una din cinci infectii, mai anunta cercetatorii americani.

Guvernele din lumea intreaga incearca sa isi dea seama cand vor putea ridica restrictiile impuse privind deplasarile, desi in zone din China au reinstituit masurile restrictive dupa reaparitia contagierilor. Aproape 1,5 milioane de cazuri de infectare cu virusul Covid-19 au fost inregistrate pe plan mondial, inclusiv in China, unde parea ca situatia este tinuta sub control.

„A crede ca ne aflam aproape de un punct final ar fi periculos”, afirma Hans Kluge, directorul pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. OMS precizeaza ca sunt necesare noi eforturi de testare, izolare si depistare a contactelor persoanelor bolnave pe masura ce tarile vor relaxa restrictiile, potrivit Hotnews.ro.

coral