Orașul ucrainean Mariupol, sud-estul Ucrainei, port la Marea Azov cu peste 440.000 de locuitori, este sub asediu de aproape o lună. În mijlocul infernului, oamenii nu au curent electric, apă și mâncare. Un căpitan al forțelor armate ucrainene a declarat ziarului german Bild că forțele ruse nu permit intrarea camioanelor cu ajutoare în oraș, iar oamenii mor în spitalele de unde au fost expulzați medicii.

Căpitanul ucrainean de 39 de ani Maksim merge în oraș în fiecare zi pentru a aduce mâncare rudelor și cunoștințelor. Iar ceea ce observă e terifiant. „Am văzut mulți oameni murind pe stradă”, spune el. În spitalul în care era internată bunica soției sale, medicii au fost trimiși acasă de invadatori: „Soacra mea a murit în trei zile”.

„Lunetiștii trag în noi ca și cum ar fi la safari. Dacă nu murim împușcați, atunci riscăm să murim de foame!”, povestește Maksim. Relatarea căpitanului ucrainean despre situația dramatică din Mariupol nu este singulară. „Copiii din Mariupol mor de foame și de sete”, declarase, pentru BBC, Victoria, o femeie care a reușit să fugă din orașul asediat.

„Sunt cel puțin trei copii despre care știu eu că au murit de sete. Este secolul XXI și copiii mor din cauza deshidratării. Mor de foame și de sete”.

Fără mâncare, fără apă, oamenii găsesc soluții disperate pentru supraviețuire. O mamă care a reușit să fugă din oraș a declarat, pentru The New York Times, că oamenii fac ceai cu apa din calorifere și conducte pentru a-și potoli setea. Franța, Turcia și Grecia vor să organizeze evacuarea masivă a populației .

Există acum o rază de speranță pentru oamenii disperați din Mariupol: Franța plănuiește o acțiune umanitară „excepțională”, în colaborare cu Turcia și cu Grecia, pentru a evacua oamenii din orașul asediat, potrivit libertatea.ro

În ultima săptămână au fost totuși evacuări, însă nu spre partea ucraineană, ci spre Rusia. Kievul a acuzat trupele ruse că au dus oamenii cu forța peste graniță. Oficialii ucraineni a anunțat pe 25 martie că aproximativ 300 de oameni care se adăposteau în buncărul teatrului din Mariupol și-au pierdut viața în bombardamentul de pe 16 martie. Ucraina a respins luni, 21 martie, ultimatumul primit de a preda total oraşul Mariupol. Joi, 17 martie, Serhi Orlov, viceprimarul din Mariupol, preciza că „în jur de 90% din clădiri au fost bombardate”.

Consiliul Local din orașul-port la Marea Azov a anunțat, pe 10 martie, că forțele ruse au atacat o maternitate din Mariupol. Trei persoane au murit după bombardamente ruse la maternitate, între care și o fetiță. Alte cel puțin 17 persoane – copii, femei și personal medical – au fost rănite. Imagini surprinse din dronă arată proporțiile dezastrului de la Mariupol.
 

coral