Ministrul Educației anunță noi reguli pentru elevi, în contextul creșterii cazurilor de Covid-19. Ce s-a stabilit cu privire la testarea copiilor în școli și suspendarea cursurilor cu prezență fizică în sălile de clasă.

Noi reguli pentru elevi, anunțate de ministrul Educației. Ce se întâmplă cu testarea

Luni seara, cu mai puțin de 24 de ore înainte de votarea moțiunii de cenzură ce ar putea încheia mandatul Guvernului Cîțu, ministrul Educației a anunțat instrucțiunile pentru aplicarea Ordinului nr. 5338/1082/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

Acestea se referă la modul în care se va organiza și desfășura testarea elevilor și la suspendarea cursurilor în clasele în care se depistează cazuri de COVID-19.

Ministerul Educației a stabilit:

ART. 1 (1) Pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 6 din Ordinul nr. 5.338/1082/2021, în cazul în care în unitatea de învățământ există cabinet medical școlar, în vederea reluării cursurilor cu prezență fizică, elevii care vor să se testeze începând cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv, solicită acest lucru personalului medical din cabinetul școlar.

(2) În cazul în care în unitatea de învățământ nu există cabinet medical școlar, elevii se vor adresa direcțiilor de sănătate publică județene/a municipiului București.

ART. 2 (1) În vederea aplicării dispozițiilor art.6 alin. (1) din Ord. nr. 5.338/1082/2021, suspendarea cursurilor la nivelul unei grupe de învăţământ antepreşcolar/preşcolar sau clase de învăţământ primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal nu necesită avizul CJSU/CMBSU, suspendarea făcându-se direct, prin decizia consiliului de administrație al unității de învățământ preuniversitar/conexe, cu avizul inspectoratului școlar județean/al municipiului București.

(2) Decizia CJSU/CMBSU este necesară doar în cazul suspendării cursurilor cu prezență fizică la nivelul întregii unități de învățământ.

ART. 3 Inspectoratele Școlare Județene/al municipiului București, precum și unitățile de învățământ/conexe vor duce la îndeplinire prevederile prezentei instrucțiuni.

„Nimeni nu are dreptul să se joace cu aceşti copii din şcoală”

Tot luni seară, ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat că până se va stabili exact care teste din salivă vor fi folosite, pentru sceening, în şcoli, există testele rapide antigen care pot fi utilizate, dar pentru acestea din urmă trebuie acordul informat al părinţilor.

Acesta a precizat că părinţii care se tem să îşi mai trimită copiii la şcoală „pot face ceva într-adevăr util pentru ai lor copii, pot să se vaccineze, şi părinţii şi bunicii şi atunci vor contribui la siguranţa elevilor”.

Întrebat dacă s-a analizat varianta trecerii cursurilor în regim online pentru 3-4 săptămâni, până ar trece valul actual al îmbolnăvirilor, Sorin Cîmpeanu a spus:

„Nimeni nu are dreptul să se joace cu aceşti copii din şcoală, închide şcoala, deschide şcoala. Şcoala este o activitate esenţială. Şcoala stă la baza tuturor lucrurilor. Copiii au plătit destul într-un an şi jumătate pentru erorile făcute de adulţi, de noi, adulţii.

Copiii au suferit pierderi enorme, care în mare parte nu pot fi recuperate, o spun cu toată răspunderea, nu avem dreptul să ne jucăm de-a închide şcoala, deschide şcoala din două în două săptămâni”, a transmis ministrul. coral