Reprezentanții Asociației Taximetristilor Cluj au anunțat că au fost puse în circulație taximetre cu noile ecusoane.

"Începând de astăzi sunt în circulație taximetrele cu noile ecusoane aplicate pe ambele portiere spate.
Spre deosebire de ecusoanele vechi acestea au elemente de securitate și certifică că transportatorul este autorizat conform cerințelor solicitate de către administrație.Atât autovehicolul utilizat cât și conducătorul auto respectă reglementările Regulamentului Cadru valabil pentru perioada 2020-2025, aprobat prin HCL", transmite Asociația Taximetristilor Cluj.

Tarifele de taxi au fost majorate 

Tarifele de taxi au fost majorate cu 70 de bani la Cluj-Napoca, de la 2,25 lei/km la 2,95 lei/km, în urma unei decizii a Consiliului Local care a avut la bază creșterea prețurilor înregistrată în ultimii 6 ani. 

„Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat majorarea tarifelor de taxi în Cluj-Napoca pe timp de zi, de la 2,25 lei/km la 2,95 lei/km, creșterea fiind de 70 de bani. Este un tarif maximal, iar firmele de taxi din municipiu vor putea să își stabilească tarife diferențiate până la suma maximă de 2,95 lei. De asemenea, s-a majorat și tariful pe timp ce noapte, de la 3 lei/ km, la 3,25 de lei/km. Decizia de majorare a tarifelor, propusă de Asociația de Monitorizare Taxi Transilvania, este bazată pe creșterea prețurilor înregistrată din decembrie 2013, data când a avut loc ultima majorare a tarifelor de taxi în municipiu. Noua majorare va intra în vigoare de săptămâna viitoare”, au spus reprezentanții primăriei clujene.

Încă 31 de licențe de taxi pentru Cluj. Condiții noi din 2020

La finele anului 2019, consilierii locali au votat proiectul de hotărâre privind aprobarea studiului de specialitate în ceea ce privește stabilirea numărului maxim de autorizații de taxi pentru perioada 2020-2025 la nivelul municipiului Cluj-Napoca, a numărului maxim de autorizații de taxi pentru perioada 2020-2025 și a Regulamentului privind organizarea și executarea serviciului de transport în regim de taxi în municipiul Cluj-Napoca. 

Anul trecut, pe raza municipiului Cluj-Napoca erau eliberate un număr de 2.469 de autorizații de taxi cu valabilitate până la 31 decembrie 2019, iar de la 1 ianuarie 2020 au fost prelungite pentru o perioadă de 5 ani, cu respectarea prevederilor în acest sens. Conform unui studiu al Universității Tehnice (UTCN), elaborat la cererea municipalității clujene, era necesară creșterea la 2.500 a numărului de autorizații de taxi, exclusiv cu autorizații "verzi". Așadar, cele 31 de licențe noi au fost acordate doar pentru taximetre electrice. De asemenea, licențele retrase vor fi acordate ulterior tot pentru taximetre electrice. 

De asemenea, în regulamentul menționat se precizează că, în următorii doi ani, maşinile trebuie să fie dotate cu dispozitiv GPS şi dispozitiv de plată prin intermediul cardului (POS). De asemenea, autoturismele folosite ca taximetre vor trebui să aibă culoarea albă integral sau minim deasupra benzii şah şi să aibă minim motoare Euro V, cu grad redus de poluare.