Oamenii de știință britanici spun că au identificat o versiune „ascunsă” a Omicron, care nu poate fi distinsă de alte variante folosind testele PCR pe care oficialii de sănătate publică le desfășoară pentru a obține o imagine rapidă a răspândirii sale în întreaga lume.

A apărut o nouă versiune de Omicron

Descoperirea a fost făcută pe măsură ce numărul de cazuri ale variantei originale Omicron detectate în Marea Britanie a crescut la 437 într-o singură zi, iar Scoția a anunțat revenirea la programul remote.

Varianta „ascunsă” are multe mutații în comun cu tulpina Omicron standard, dar îi lipsește o modificare genetică specială care să permită ca testele PCR din laborator să fie folosite pentru semnalarea cazurilor probabile.

Noua versiune este încă detectată ca și coronavirus prin toate testele obișnuite și poate fi identificată ca Omicron prin teste genomice, dar cazurile probabile nu sunt semnalate prin teste PCR de rutină care dau rezultate mai rapide.

Este o variantă „ascunsă”, ce nu poate fi identificată prin testul PCR

Cercetătorii spun că este prea devreme pentru a ști dacă noua formă de Omicron se va răspândi în același mod ca varianta originală, dar că versiunea „ascunsă” este diferită genetic și, prin urmare, se poate comporta altfel.

Varianta „invizibilă” a fost observată pentru prima dată printre genomurile virusului Covid trimise în ultimele zile din Africa de Sud, Australia și Canada, dar este posibil să se fi răspândit deja mai pe scară largă. Dintre cele șapte cazuri identificate până acum, niciunul nu se află în Regatul Unit al Marii Britanii.

Omicron se transmite mai ușor decât Delta

Descoperirea a avut loc în momentul în care premierul Boris Johnson a spus cabinetului săi că Omicron pare a fi mai transmisibil, iar oficialii au recunoscut că acest lucru ar avea consecințe asupra impactului său și probabilitatea de a fi necesare restricții suplimentare.

La reuniunea de marți a guvernului britanic, la care au participat și consilierul științific Patrick Vallance, și directorul medical al Angliei, Chris Whitty, Boris Johnson le-a spus miniștrilor că „indiciile timpurii” au arătat că Omicron este mai transmisibil decât varianta dominantă existentă, și anume Delta.

Purtătorul de cuvânt al lui Johnson a spus că următorul pas urgent este potențiala impunere a așa-numitului plan B, care va introduce certificatul verde și va necesita instrucțiuni pentru a lucra de acasă, acolo unde este posibil.

S-a revenit la programul remote

În timp ce guvernul „ar dori să se asigure că parlamentul se ține de cuvânt” cu privire la orice reguli noi, miniștrii au puteri existente de a impune unilateral restricții din planul B, de exemplu dacă acestea ar fi necesare în timpul vacanței de Crăciun. În ciuda acestor considerente, purtătorul de cuvânt a confirmat că, deocamdată, oamenii sunt sfătuiți să se întoarcă la locurile de muncă dacă pot.

Scoția a anunțat revenirea la munca de acasă, acolo unde este posibil, până cel puțin la mijlocul lunii ianuarie. Prim-ministrul Nicola Sturgeon a dezvăluit că aproximativ 4% dintre cazurile de Covid-19 din Scoția ar fi probabil varianta Omicron, această cifră fiind „în creștere constantă”.

Ce au descoperit oamenii de știință în laborator

Descoperirea noii variante de Omicron i-a determinat pe specialiști să împartă descendența B.1.1.529 în Omicron standard, cunoscut sub numele de BA.1, și varianta mai nouă, cunoscută sub numele de BA.2.

„Există două descendențe în Omicron, BA.1 și BA.2, care sunt destul de diferențiate genetic”, a spus profesorul Francois Balloux, directorul Institutului de Genetică University College din Londra, potrivit The Guardian.

„Cele două se pot comporta diferit”, a adăugat expertul.

Oamenii de știință folosesc analiza întregului genom pentru a confirma care variantă a cauzat o infecție cu COVID, chiar dacă testele PCR pot oferi uneori o indicație. Aproximativ jumătate dintre aparatele PCR din UK caută trei gene în virus, dar la Omicron (și varianta Alfa) au fost testate pozitiv doar două dintre ele. Acest lucru se datorează faptului că atât Omicron, ca și Alfa au o modificare genetică numită „eșec al țintei genei S” sau spike.

Nu se știe cum a apărut noua formă „invizibilă”

În mod informal, unii oameni de știință numesc noua versiune de Omicron „ascunsă”, deoarece nu are caracteristicile care permit testelor PCR să o detecteze.

O necunoscută majoră este modul în care a apărut noua formă a tulpinei sud-africane. Deși se încadrează în Omicron, este atât de distinctă genetic încât se poate califica drept o nouă „variantă de îngrijorare”, dacă se răspândește rapid. coral