Noua carte de identitate poate fi solicitată din luna august. Ministrul de Interne a anunțat că a fost adoptată mărimea buletinului cu CIP, precum și ce date va conține acesta.

Noua carte de identitate electronică poate fi solicitată din luna august, a anunțat Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne. Acesta a spus că a fost stabilită mărimea buletinului cu CIP și datele pe care acesta le va conține.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat că în şedinţa de Guvern de ieri a fost adoptată hotărârea în ceea ce privește stabilirea formei şi conţinutului noilor acte de identitate, ale dovezii de reşedinţă şi ale cărţii de imobil. Astfel, toți românii vor putea solicita buletinul cu CIP începând cu luna august a acestui an.

Cu noul buletin vom fi aliniați la standardele europene

”Este, practic, etapa finală a procesului de modernizare şi de aliniere la standardele europene a documentelor de identitate româneşti atât în ceea ce priveşte dimensiunea acestora, cât şi privitor la datele personale”, a scris Lucian Bode pe pagina personală de Facebook.

Astfel, cartea de identitate electronică, pe care cetăţenii români o vor putea cere peste cinci luni, va avea avea o mărime mai mică ca actualul document şi va conţine elemente de securitate care vor asigura posesorilor garanţia că identitatea nu le poate fi furată. De asemenea, instituţiilor publice sau private vor avea siguranța că persoana care poartă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe document.

Noile buletinele se vor obține mai ușor

Potrivit lui Lucian Bode, prin actul normativ aprobat s-a prevăzut şi simplificarea modalităţii de obţinere a buletinelor cu CIP, astfel că, dacă autoritatea publică deţine deja informaţiile necesare rezolvării cererii cetăţeanului, acesta nu va mai trebui să prezinte acte doveditoare.

”Ştiu că acesta este un proiect mult aşteptat de români şi că de-a lungul procesului de consultare publică a existat un interes deosebit din partea societăţii civile, care a avut o contribuţie valoroasă pentru definitivarea acestuia. Iată că acest parteneriat a dat roade şi acum putem vorbi de modernizarea unui segment important al serviciilor pe care Ministerul Afacerilor Interne le oferă cetăţenilor”, mai scrie ministrul Luian Bode. Lucian Bode și-a arătat încrederea că toţi specialiştii din MAI vor face în continuare tot ce este necesar pentru iniţierea şi terminarea ”unor proiecte la fel de îndrăzneţe şi, în acelaşi timp, la fel de importante pentru români”.

coral