După ce Iohannis a avut o convorbire telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, părea că președintele a decis în sfârșit să reacționeze la legea privind minoritățile.

Însă lucrurile au stat diferit, după cum a spus chiar președintele ucrainean. Se pare că cel care a inițiat convorbirea telefonică a fost Volodimir Zelenski, nu Klaus Iohannis.

Din comunicatul oficial nu a rezultat cine pe cine a sunat

Din comunicatul oficial al președinției nu a rezultat, ieri, cine pe cine a sunat, folosindu-se formula neutră „Președintele României, Klaus Iohannis, a avut miercuri, 4 ianuarie 2023 o convorbire telefonică cu Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski”.

Dar comunicatul conține referiri ample, din start, la ce i-a spus și i-a cerut Iohannis lui Zelenski, ca și unele formulări din presă, au indus teza că președintele român l-a sunat pe cel ucrainean ca să-i ceară „identificarea rapidă de soluții care să răspundă și să remedieze aceste preocupări”, cu referire la legea minorităților recent promulgată de Zelenski.

Aseară, în timp ce la noi se comenta bizareria faptului că Zelenski a scris doar 4 rânduri despre convorbire, fără nici cea mai vagă referire la problema minorităților, a venit dușul rece pentru cei care au crezut în reacția de protest a lui Iohannis.

Zelenski a ținut un discurs în care a anunțat că el este cel care l-a sunat pe Iohannis

Mai precis, Zelenski a ținut, aproape de miezul nopții, un discurs în care a anunțat că el este cel care l-a sunat pe Iohannis, în cadrul unei operațiuni pe care a numit-o ”maratonul nostru diplomatic”.

În cadrul acestui maraton, Zelenski a vorbit ieri la telefon cu Macron, care „duce sprijinul european al apărării pentru Ucraina la un nou nivel și îi mulțumesc președintelui Macron”, cu premierul danez: „Vreau să mulțumesc astăzi Danemarcei după conversația cu prim-ministrul Frederiksen”, ca și cu România.

„Astăzi am avut o discuție cu Președintele României. A fost o conversație plină de sens și cu mai multe fațete. I-am mulțumit domnului președinte pentru nivelul de cooperare atins anul trecut. Acest lucru se aplică și cooperării politice, de apărare și economice. Am făcut multe împreună pentru a proteja regiunea Mării Negre. Sunt încrezător că anul acesta vom face și mai mult.
După cum am spus deja, voi continua o astfel de activitate diplomatică în fiecare zi – acest maraton de negocieri cu liderii statelor partenere și prietenii Ucrainei din întreaga lume”(s.n.), a completat Zelenski. coral