Nu mai cumparati bulion de la magazin! Specialistii sustin ca 78% din el ar trebui retras de pe piata. Expertii Asociatiei Pro Consumatori (APC) au analizat mai multe marci de pasta de tomate.

APC sustine ca producatorii nu respecta Ordinul nr. 362/2002 emis de Ministerul Agriculturii, care spune ca “bulionul si pasta de tomate sunt produse obtinute prin zdrobirea si strecurarea tomatelor, la care se poate adauga sare sau zahar, urmate de concentrarea prin fierbere a sucului obtinut, pana la consistenta de bulion sau pasta”.
Cum se face bulionul din comert

Acesta este realizat din concentrat de tomate, de provenienta necunoscuta, diluat cu apa pana la obtinerea tipului de bulion sau pasta de tomate dorita a fi comercializata.

Potrivit APC, 52% din tomatele in conserva (rosii taiate cuburi, rosii tocate, tomate decojite, rosii pasate, pulpa de rosii), altele decat bulionul si pasta de tomate, contin acid citric!
Care este cel mai bun de pe piata?

Top 2 marci de pasta de tomate realizate numai din tomate, fara acid citric sau sare iodata:

Angelis (Republica Moldova), pasta de tomate tip 25%, contine tomate;

Gaston (Italia), pasta de tomate tip 24-26%, contine tomate 99% si sare 1%.

Top 3 marci de rosii pasate/piure de rosii fara acid citric sau sare iodata:

Panzani (Spania), contine 100% piure de rosii proaspete, redus la 7%;

Giana (Italia), contine rosii 99,75%, sare 0,25;

Kaufland (Polonia), contine rosii 99,5%, sare 0,5%.

Top 3 marci de rosii decojite fara acid citric sau sare iodata:

Winny (Cora, fabricat in Italia), contine rosii decojite, suc de rosii 40%;

SunFood (Italia), contine rosii cuburi decojite, suc de rosii 40% si sare 0,2%;

Ferma veche (Romania), contine rosii intregi decojite, suc de rosii 50% si sare 2%. coral