Consiliul Județean Cluj a câștigat un nou proiect cu finanțare europeană nerambursabilă ce vizează dotarea Ambulatoriului Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”, unitate sanitară care funcționează în subordinea forului administrativ județean.

Investiția presupune dotarea spitalului cu aparatură medicală de înaltă performanță în scopul creșterii calității actului medical și asigurării unui diagnostic și tratament de înaltă calitate.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, consideră că atragerea acestor bani europeni este mai mult decât oportună întrucât realizarea unui act medical de calitate necesită existența unor aparate și echipamente ultraperformante, capabile să contribuie la profilaxia și tratarea pacienților. În plus, după cum a fost declarat, anul 2019 este Anul Sănătății la nivelul Consiliului Județean Cluj, iar investițiile în infrastructura medicală reprezintă prioritatea absolută.

Concret, cele 18 echipamente pe care Consiliul Județean le va achiziționa pentru a dezvolta și diversifica activitatea ambulatoriului sunt: un aparat de radiologie digitală, un ecovideobronhoscop, două videobronhoscoape, un bodypletismograf și un aparat destinat ergospirometriei. Totodată, instituția spitalicească va beneficia și de un turn de laparoscopie (toracoscopie), două lămpi scialitice cu doi sateliți destinate sălilor de operație, o masă de operație mobilă electromecanică seria 5000, doi analizori de gaze și ioni și șase monitoare funcții vitale.

Necesitatea acestor aparaturi este justificată de faptul că, în prezent, ambulatoriul Spitalului de Pneumoftiziologie nu dispune de bodypletismograful necesar pentru diagnosticarea completă a pacienților cu boli respiratorii restrictive, de ergospirometrul util în diagnosticarea afecțiunilor de dinamică respiratorie induse de efort, instituției spitalicești lipsindu-i și analizorii de gaze și ioni, necesari pentru a efectua o analiză sanguină a gazelor la nivel arterial. În ceea ce privește celelalte echipamente, investiția este mai mult decât necesară întrucât cele existente sunt insuficiente, vechi, uzate și nu mai sunt la fel de eficiente din punct de vedere tehnic.

Finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale, Obiectivul Specific 8.1 – Creșterea accesibilității serviciilor de sănătate, comunitare și a celor de nivel secundar, în special pentru zonele sărace și izolate „Operațiunea A – Ambulatorii”, proiectul are o valoare totală de 4.231.759 de lei, din care 4.147.123,82 lei reprezintă asistența financiară nerambursabilă solicitată, iar contribuția proprie a Consiliului Județean Cluj este de 84.635,18 lei.

coral