Deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat luni că în mod sigur în acest an vom purta mască, iar renunţarea la ea va fi “o decizie tehnică” şi se va baza pe studii ştiinţifice, transmite Agerpres.

“Renunţarea la mască va fi o decizie tehnică, până la urmă. Adică renunţarea la mască se va baza pe studii ştiinţifice realizate de organisme internaţionale, de exemplu Centrul European de Control al Bolilor, va exista o poziţie din partea Uniunii Europene care să ţină cont de acoperirea vaccinală din fiecare stat membru şi de situaţia de la nivelul UE. Eu nu pot să dau un termen când se va renunţa la mască, dar dacă acest obiectiv, al unei acoperiri vaccinale de 70%, va fi realizat, cu siguranţă utilizarea măştii va intra în discuţia specialiştilor şi vor exista recomandări care, în funcţie de fiecare stat, vor fi adoptate”, a spus Rafila într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD, întrebat când crede că se va renunţa la masca de protecţie.

Întrebat dacă este de acord cu medicul Adrian Streinu-Cercel, potrivit căruia vom purta mască încă doi ani, Rafila a spus: “Mie nu îmi plac aceste predicţii care sunt bazate mai degrabă pe ceea ce credem noi, decât pe studii. Pe măsură ce imunizarea populaţiei în UE se va realiza, se vor realiza şi studii care să recomande prelungirea utilizării măştii sau o scurtare a intervalului de utilizare a măştii. Cu siguranţă în acest an vom purta mască”.

Rafila: Restricţiile pe timp de noapte sunt importante în ţările în care transmiterea este foarte intensă

Deputatul PSD a declarat luni că restricţiile pe timp de noapte sunt importante în ţările în care transmiterea noului coronavirus este foarte intensă.

“Restricţiile pe timp de noapte sunt importante în ţările în care transmiterea este foarte intensă. Aţi remarcat că se întâmplă în Franţa, se întâmplă în Germania, sunt chiar mai lungi decât în România. Pe de altă parte, ce mi se pare mie ciudat este această ruptură între raportările zilnice, între numărul de teste efectuate zilnic şi menţinerea restricţiilor. Adică restricţiile sunt restricţii pe care putem să le respectăm, nu e niciun fel de problemă, dar care este realitatea situaţiei epidemiologice? Dacă asta este realitatea situaţiei epidemiologice şi avem între 1.500 şi 3.000 de cazuri noi pe zi, înseamnă că România probabil că a trecut de perioada critică şi ar putea să se ia în calcul la nivelul Guvernului chiar şi ridicarea unora dintre restricţii, dar văd că acest lucru nu este discutat, pe de o parte, iar debandada în ceea ce priveşte testarea continuă”, a spus Rafila într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD, întrebat dacă restricţiile pe timp de noapte sunt importante în condiţiile în care în România sunt raportate tot mai puţine cazuri noi pe zi de infectări cu noul coronavirus.

În opinia sa, închiderea şcolilor a fost una dintre restricţiile nejustificate şi “nu a fost fundamentată de specialişti”.

“Domnul preşedinte spune că se vor deschide şcolile, Ministerul Sănătăţii transmite mesaje – că să vedem, să analizăm, nu ştim care este situaţia epidemiologică, nu ştim ce se întâmplă cu noua cultură de coronavirus. Adică închiderea şcolilor este una dintre restricţii şi cred că e una dintre restricţiile nejustificate, nimic nu a justificat închiderea şcolilor în România, este clar. Trebuie să înţelegem cine hotărăşte, cine ia decizia şi cine îşi asumă decizia, pentru că altfel doar declaraţii care vin din diverse părţi nu rezolvă problema”, a afirmat Rafila.

coral