Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, anunță că prezența polițiștilor și jandarmilor va fi sportită considerabil la marile festivaluri și alte evenimente cu public numeros, după ce un tânăr care a consumat droguri la Saga, în București, a murit, iar alți doi au ajuns în spital.

Fanii marilor festivaluri de la Cluj, unde se consumă și substanțe halucinogene, vor fi mai atent monitorizați de polițiști și jandarmi în acest an. Anunțul a fost făcut de ministrul de Interne, Lucian Bode, după ce un tânăr de 25 de ani care participa la festivalul Saga, care a avut loc în weekend la București, a murit din cauza unei supradoze.

Mai mulți polițiști și jandarmi la UNTOLD și Electric Castle: Aviz consumatorilor de droguri

UNTOLD și Electric Castle sunt două dintre festivalurile la care au fost depistați tineri care au consumat droguri, drept pentru care sunt în vizorul Ministerului de Interne.

Lucian Bode a declarat joi că a dispus structurilor Ministerului Afacerilor Interne să vină cu un plan pe cele două componente – de prevenire și de combatere a consumului de droguri.

„Am convocat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne toate structurile cu responsabilitate în acest domeniu și în urma acestei întâlniri vom stabili măsuri cu termene, pe termen scurt și pe termen mediu, privind prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri și alte substanțe interzise.

Concret, vom reevalua activitățile de colectare a datelor, vom pregăti suplimentar personalul Ministerului Afacerilor Interne, vom stabili calendarul evenimentelor cu public numeros și acolo vom avea o prezență sporită a efectivelor Ministerului Afacerilor Interne, vom pregăti organizatorii de evenimente, pentru că este nevoie să avem o colaborare foarte bună și, foarte important, vom comunica public”, a spus ministrul de Interne.

Lucian Bode, a mai precizat că anul trecut au fost peste 7.000 de dosare penale întocmite pe consum și deținere de droguri.

„Am destructurat 52 de grupări infracționale. Am trimis în judecată peste 1.600 de persoane. Mai mult, 2,8 tone de droguri au fost confiscate anul trecut.

Suntem conștienți că nu am făcut destul, fiindcă vorbim de un flagel. Nu pot să spun că sunt foarte mulțumit cum acționează (autoritățile – n.red.), atâta timp cât ei azi sunt destructurați (grupările infracționale – n.red.) și mâine sunt alții în loc, în aceeași zone”, a mai spus Lucian Bode.

Vineri, în prima seară a Saga Festival trei tineri au intrat în stop cardio-respirator după ce au consumat droguri în timpul concertului care avea loc pe Arena Națională.

Unul dintre ei a murit, iar ceilalți doi sunt internați la Terapie Intensivă la Spitalul Floreasca. coral