În satul Marin din județul Sălaj, o tânără a transformat o locuință construită în anul 1903 în spațiu de cazare. Pensiunea se numește Casa Veche din Marin. Femeia organizează fel și fel de evenimente în zonă cu specific tradițional, iar până anul acesta cei mai mulți turiști erau cei din străinătate. „Acum au mai început să vină și ai noștri, cu pandemia asta”, spune Patricia Marina.

Ea se ocupă de „gospodărie” împreună cu mama ei. Casa au cumpărat-o în urmă cu mai mulți ani de la copiii fostei proprietare, care a trecut la cele veșnice la vârsta de 94 de ani. „Inițial, părinții mei au vrut să depoziteze aici ceva, să facă o mică afacere, dar nici vorbă de turism. I-am convins.  Eu cred că avem multe de oferit. Și cred că nu am greșit. Inițial voiam și eu să facem un fel de Muzeu al Satului, dar pe urmă m-am gândit la spațiu de cazare. Dar nu oricum, ci cu specificul nostru, ca să le arătăm oamenilor și tradițiile noastre”, spune tânăra care a copilărit într-o casă situată peste drum de pensiune.

Ca să atragă lumea, ea le pune la dispoziție turiștilor „o alternativă sigură și tihnită într-o locuință țărănească din 1903, recondiționată și confortabilă, păstrându-i-se însă frumusețea și farmecul specific. Satul Marin, neafectat până acum de vreun caz Covid-19, reprezintă cadrul ideal pentru cei obosiți de zgomotele și căldura orașelor și marilor stațiuni. Asta nu înseamnă că aici veți fi scutiți total de zgomote și căldură, mai ales că ciurda de capre, vaci și bivoli traversează dimineața și seara satul, iar insectele și păsările ce viețuiesc prin iarba și copacii din curtea casei par să cânte mai mereu. Avem și un iepure ascuns prin curte, cel mai des timid, uneori foarte curios și prietenos, iar pe ulițe puteți vedea cârduri de rațe, gâște și găini. Dacă sunteți curioși să explorați poveștile localnicilor și preparatele locale, putem să vă facilităm accesul în gospodăriile lor.
Locația este ideală pentru vacanțe de familie, cupluri sau grupuri mici care caută să se deconecteze temporar de ritmul vieții de zi cu zi.”

Casa arată splendid. Și-a păstrat structura, totul e făcut cu specific local. Până să vină pandemia, cei mai mulți turiști veneau din străinătate. Casa e pusă pe Airbnb spre închiriere, iar străinii s-au înghesuit să trăiască o experiență într-un colț de natură neatins de excavatoare, construcții moderne sau de mii de turiști.

„Veneau grupuri din China, din Taiwan, Brazilia, dar și mulți europeni. 80% din cei care se cazau aici până să vină pandemia erau din străinătate. Acum au început să vină și ai noștri. Oamenii se relaxează, se rup de cotidian, de lumea lor aglomerată, de munca pe care o au la birouri câte 10-12 ore pe zi sau mai mult, cine știe. Vin, respiră un aer curat, fac drumeții. Sunt păduri aici, merg cu bicicletele, culeg bureți. Văd tradițiile locale”, adaugă femeia.

În apropiere sunt mai multe obiective turstice, așa că nu prea ai cum să te plictisești. Sunt zeci de bisericuțe din lemn, celebre în tot județul Sălaj și în România. Poți ajunge și la Grădina Zmeilor, una dintre cele mai spectaculoase rezervații naturale din România și unică în felul său în lume. Plus că locul e plin de legende. Una dintre legendele Grădinii Zmeilor povesteşte despre o fată îndrăgostită de un soldat. Mama vitregă a fetei nu era de acord cu dragostea lor şi a blestemat-o pe fată care, astfel, s-a transformat în stană de piatră. Alta, despre o luptă între zmeii care au furat soarele şi un fecior năzdrăvan care a reuşit să-l elibereze. Odată înălţat pe cer, i-a orbit cu strălucirea sa, iar o fată eliberată odată cu soarele a blestemat gloata de zmeuleţi veniţi în ajutor să se transforme în stane de piatră şi să-i privească pe vecie de la poale pe cei înălţaţi pe dealul Închieturi.

 

Sursa: actualdecluj.ro

coral