Iulia Merca, o tânără din județul Cluj, elevă la un liceu din municipiu, pasionată de muzică populară, a lansat în urmă cu câteva zile un videoclip de muzică populară în colaborare cu Tudor Furdui Iancu, fiul celebrului cântăreț de muzică populară, Nicolae Furdui Iancu.

„Proiectul nostru muzical este unul inedit, transpuns prin filtrul sufletului încă de la început, un cântec emoționant și plin de suspans.

În sprijinul nostru au venit oameni minunați, o echipă talentată care s-a dedicat în realizarea acestui “imn al dragostei”. De-a lungul filmărilor am realizat că o echipă profesionistă poate încadra Dragoste la îndepărtare la nivelul unui videoclip de mare artă. Veți vedea! Linia melodică și textul sunt prin esența lor elemente dintre cele mai importante, acompaniate fiind de vocile noastre și imagine. La realizarea acestora am contribuit atât noi, cât și specialiștii care s-au ocupat de definirea și perfecționarea lor.  Este un pas important pentru mine și îi mulțumesc lui Tudor și întregii echipe care a stat în spatele proiectului pentru încredere și ajutor! Este important pentru mine cât și pentru începutul acestei cariere artistice în care am pășit să am alături oameni de acest fel”, a mărturisit Iulia Merca.

„Împreună am ales să ducem la bun sfârșit un proiect muzical inedit, în duet după o idee mai veche, devenită azi realitate, pentru că acum au venit vremurile în care gândul și sufletul s-au legat, transformându-se în muzică și versuri cu un mesaj profund și impresionant, care pe noi ne-a emoționat încă de la începutul acestui proiect, fiind o poveste minunată de „Dragoste la-ndepărtare””, a spus Tudor Furdui Iancu.

Iulia Merca a început să cânte muzică populară în urmă cu câțiva ani, la îndemnul familiei. Acum participă la concursuri atât în țară cât și în străinătate și reprezintă Clujul cu mândrie oriunde o duc drumurile cântecelor ei.

Iulia Merca, o tânără de doar 18 ani care a îmbrățișat lumea muzicii populare din dorința de a se exterioriza, de a împărtăși cu lumea frământările și bucuriile sufletului ei. Tânără vrea să păstreze o legătură cât mai strânsă între generația ei și tradițiile românești care par să se piardă de la un an la altul. Iulia este înaltă, blondă, cu ochii albaștri, mereu cu zâmbetul pe buze, mereu veselă, mereu povestitoare. Îi „șade” bine în costum popular și îl poartă cu mândrie. Din când în când, visătoare, fredonează versurile unei melodii pe care a auzit-o înainte să iasă din casă. Deși doar la început de drum, Iulia cântă de când se știe, linii melodice au început să evadeze din corzile ei vocale aproape odată cu primele cuvinte. Ea nu a ales să cânte muzică ușoară, ci muzică populară.

Muzica populară a purtat-o pe căi nebănuite. În ultimii ani a participat la zeci de concursuri atât în țară cât și în străinătate. Florile Galdei, Florile Ceahlăului, Grădina cu Flori Multe din Ucraina sunt doar câteva exemple de festivaluri la care, cu năframa-n cap și muzica în suflet, a reușit să uimească atât publicul cât și jurații. De asemenea, Iulia Merca a reprezentat România în străinătate.

În spatele vocii ei de aur și a melodiilor cântate în stilul ei personal, stau zeci de ore de repetiții. Iulia nu lasă să treacă nici măcar o zi fără să repete măcar câteva minute și o dată pe săptămână merge la lecții de canto, iar părinții îi sunt alături la fiecare pas și o susțin să-și urmeze visul.

Iulia Merca este din Huedin și este în clasa a XII-a la Liceul Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca. 

  coral