O femeie din Franța în vârstă de 76 de ani a făcut în ultimii ani numeroase campanii pentru a-și câștiga dreptul de muri când își dorește ea. Femeia nu suferă de boli cronice, însă spune că preferă să moară decât să fie bătrână, notează Euronews, într-un reportaj amplu despre un subiect sensibil: sinuciderea asistată medical.
 

De zece ani, Jacqueline Jencquel face campanii și miltiează pentru dreptul de a muri nu numai pentru cei care au boli incurabile şi dureri cronice insuportabile, ci şi pentru cei care pur şi simplu nu vor să înfrunte bătrânețea. Ea a devenit cunoscută publicului după ce un ziar elveţian i-a descoperit blogul intitulat „La vieillesse est une maladie incurable” (“Bătrâneţea este o boală incurabilă”), informează Libertatea.
 

În august 2019 şi-a făcut cunoscută intenţia de a solicita sinuciderea asistată în Elveţia, unde procedura este legală încă din 1942 şi unde plănuia să călătorească la începutul acestui an. Și-a amânat planurile pentru şase luni. „Vreau să văd o primăvară”, a spus ea pentru Euronews, „dar se va întâmpla înainte de începerea verii, nu vreau să trec printr-un alt val de căldură”, continuă. În mijlocul pandemiei COVID-19, a amânat din nou: „Voi aștepta sfârșitul anului, am un nou nepot în noiembrie”.

Jacqueline face campanie pentru bolnavii aflați în stadiu terminal și care au dureri insuportabile, dar și pentru cei care vor să-și încheie socotelile cu viața după o anumită vârstă.

„Nu sunt în stare bună de sănătate, am osteoporoză, sunt foarte fragilă și am probleme stomacale. Și știu că situația nu se va îmbunătăți”, spune ea.

Mulți medicii văd însă lucrurile diferit. Jurnaliștii de la Euronews au stat de vorbă cu Vianney Mourman, medic al secţiei de îngrijiri paliative la Spitalul Lariboisière din Paris, care consideră că ar trebui să ne concentrăm pe eliminarea dorinţei de a muri, nu pe legalizarea ei. „Ca prioritate, există o necesitate imperativă de a consolida locul și mijloacele de îngrijire paliativă în practica medicală și în societate. Acest lucru ar asigura că utilizarea morții asistate este rezervată numai pentru excepții ”, spune el.
 

coral