Judecătoarea Adina Lupea, de la Curtea de Apel Cluj, critică dur măsurile luate de Guvern şi de autorităţile UE în contextul pandemiei. În schimb, laudă ţări precum Rusia – unde există cea mai mare rată de mortalitate din lume – sau Brazilia, care înregistrează 4.000 de morţi pe zi.

Judecătoarea Adina Lupea, de la secţia penală a Curţii de Apel Cluj, a postat pe Facebook un mesaj în care critică dur măsurile luate de Guvern de la începutul pandemiei. Magistratul laudă Rusia şi China, în timp ce critică Uniunea Europeană: „Aţi îngropat o ţară. Nu-i bai, toată Europa arată la fel, că suntem cetăţeni europeni. De ce nu a fost îngropată Rusia din cauza de Covid? De ce oamenii se plimba liberi şi fară măşti în China?” Rusia este dată drept exemplu, în contextul în care, conform unui bilanţ publicat în 19 martie 2021, de Reuters, „Rusia are cel mai mare număr total de infecţii Covid (din Europa-nr), cu peste 4,4 milioane sau aproape 12% din toate cazurile din regiune. Ţara are una dintre cele mai mari rate de mortalitate Covid-19 din lume, cu aproximativ 153 de decese la 100.000 de rezidenţi, în spatele Statelor Unite, cu 164 de decese la fiecare 100.000 de persoane.”  

Judecătoarea menţionează şi alte zone unde situaţia ar fi mai bună: „De ce sunt peste 23 de state în USA care nu mai au niciun fel de restricţie? De ce nu se aude nimic din America de Sud despre pandemia mondială, cum o numiţi? Ha, Australia ce face? Că daca e mondiala pandemia, pai atunci să fie”.   În ceea ce priveşte America de Sud, situaţia din Brazilia este tragică, în contextul în care Ministerul Sănătăţii a raportat, marţi, 4.195 de decese cauzate de COVID-19 în ultimele 24 de ore, cu mult peste recordul precedent al ţării. Brazilia a stabilit recorduri zilnice de decese în fiecare săptămână de la sfârşitul lunii februarie.  

Ignorând situaţia îngrijorătoare din unele ţări pe care le dă exemple de bune practici, judecătoarea concluzionează arătând că România ar fi „îngropată” în interesele UE: „Ne-aţi găsit pe noi, să nu zic prostii proştilor, îngropaţi în interesele UE, să ne puneţi jugul la gât şi să ne credeţi sclavi. Istoria se vă răzbună!”

 

coral