O elevă dintr-o localitate cu aproape șapte mii de suflete din Maramureș, Tăuții Măgherăuș, tocmai a scris istorie pentru țara noastră. Alesia Ardelean, o puștoaică de doar 14 ani a impresioant NASA, iar creația ei va ajunge pe costumul unui astronaut. Copila a primit și un mesaj special de la un oficial NASA care i-a lăudat proiectul. Șansa uriașă ce i-a fost dată a fost posibilă datorită unui concurs organizat în cadrul Romanian Science Festival, în colaborare cu Space for Art Foundation, ce a însemnat participarea României în proiectul „Beyond”. Acesta a venit cu o propunere inedită pentru participanți: crearea unui costum spațial imprimat cu desene făcute de copii din întreaga lume și care a avut tema: „Planeta Pământ, așa cum ne-o imaginăm în vastul Univers”.

Toți elevii pasionați de desen și de spațiu au fost invitați să își prezinte lucrările, una urmând să fie aleasă pentru a fi imprimată pe costumul unui astronaut ce va fi dezvăluit, pentru întâia oară, la Conferința Națiunilor Unite din Glasgov, Scoția, Marea Britanie, organizată în luna noiembrie a acestui an. Desenele ce nu au fost alese vor putea fi admirate într-un vernisaj digital, creat și găzduit de 4wardFutures UK.

O româncă de 14 ani a impresionat NASA cu viziunea ei. Alesia Ardelean, elevă la Liceul Tehnologic „Traian Vuia” din Tăuții Măgherăuș, județul Maramureș, a aflat chiar în ziua de Paște, pe 2 mai, că a fost declarată marea câștigătoare a concursului. Alesia este un copil pasionat și talentat. Vacanțele de vară și le-a dedicat studiului, urmând cursurile de pictură organizate de Asociația „Clepsidra de cristal” din Tăuții-Măgherăuș.

„Încă de mică am fost atrasă de spațiul cosmic. Faptul că desenul meu a câștigat această competiție este un vis devenit realitate. Sunt foarte recunoscătoare pentru aceasta oportunitate și pentru toate aprecierile primite”, a spus Alesia, potrivit Direct MM.

Reprezentanții Romanian Science Festival au avut și alte vești bune pentru cei 77 de participanți. Nicole Stott, directorul Fundației Space for Art și fost astronaut, a fost atât de impresionată de lucrările elevilor din România încât își dorește să le folosească și în viitoarele proiecte ale fundației.

„Vă mulțumesc foarte mult pentru coordonarea apelului pentru desene și pentru că ne-ați trimis această frumoasă lucrare de artă de la Alesia pentru costumul spațial din Proiectul Beyond! Suntem extrem de încântați că îi avem pe Alesia și pe toți copiii care au participat la concursul nostru Space for Art! Mulțumim și pentru celelalte lucrări de artă și sperăm că vom putea folosi mai mule pentru Proiectul Beyond sau pentru proiecte viitoare. Toate cele bune!”, a fost mesajul lui Nicole Stott, directorul Fundației Space for Art, fost astronaut și în prezent artist plastic.

coral