Un numar de 31 de molecule noi, destinate pacientilor cu boli cardiace, oncologice, hepatice, afectiuni oftamologice, boli endocrine, neurologice, diabet zaharat, cu boli rare si sepsis sever, au fost introduse in lista medicamentelor compensate si gratuite, anunta Ministerul Sanatatii.

Potrivit Ministerului Sanatatii, Guvernul a aprobat, joi, Hotararea de Guvern privind completarea anexei la Hotararea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor care se acorda in cadrul programelor nationale de sanatate.

Documentul vizeaza introducerea a 31 de molecule inovative in lista de medicamente gratuite si compensate destinate pacientilor cu boli cardiace cronice, afectiuni oncologice, hepatice cronice si ciroze, afectiuni oftamologice, boli endocrine, colagenoze majore care sunt tratati in cadrul programelor nationale de oncologie, de boli neurologice, diabet zaharat, de diagnostic si tratament pentru boli rare si sepsis sever.

Din cele 31 de molecule, 18 sunt incluse conditionat, in baza contractelor cost volum rezultat incheiate. Valoarea maxima a acestor contracte urmeaza a fi suportata din bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) si este de  510.327.433, 87 lei pe perioada de 12 luni de derulare a acestora.

Pentru cele 8 medicamente orfane sau care se adreseaza unor stadii evolutive ale unor boli pentru care sunt singura alternativa terapeutica, impactul bugetar pentru 12 luni de tratament neintrerupt este de maxim 69.856 mii lei si va fi suportata tot din bugetul FNUASS.

"Continuam procesul de crestere a accesului pacientilor la tratamente de ultima ora prin extinderea listei de medicamente compensate si gratuite. In prezent, in situatia pandemiei COVID-19, bolnavii de cancer si cei afectati de boli rare sunt cunoscuti ca fiind vulnerabili fata de infectiile virale de tip gripal. Se estimeaza ca riscul de a fi internat este de 4 ori mai mare, iar riscul de deces este de 10 ori mai mare. Ca urmare, este importanta introducerea unor molecule inovative pentru tratarea afectiunilor de care sufera. Mai mult, astazi am introdus si 8 molecule aferente afectiunilor oncologice, bolilor endocrine si metabolice, bolilor rare – Mucopolizaharidoza Tip IVA si Limfangioleiomiomatoza care sunt ultima sau singura alternativa terapeutica pentru aceste afectiuni rare”, a declarat ministrul Sanatatii, Nelu Tataru.

Hotararea de Guvern intra in vigoare la 1 iunie.

coral