Seful Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), Roberto Azevedo, a declarat miercuri ca proiectiile arata ca scaderea economica si pierderile de locuri de munca provocate de pandemia de coronavirus vor fi mai grave decat recesiunea din 2008, transmite Reuters.

„Aceasta pandemie va avea in mod inevitabil un impact enorm asupra economiei …”, a spus directorul general Roberto Azevedo intr-un mesaj video filmat de acasa si postat pe site-ul web al OMC.

El a adaugat ca ”proiectiile recente prevad o incetinire economica si pierderi de locuri de munca care sunt mai grave decat criza financiara globala de acum 12 ani”, a adaugat el.

El a spus ca prognozele concrete nu sunt inca disponibile, insa economistii OMC se asteapta la ”o scadere foarte accentuata a comertului”.

Cu toate acestea, Azevedo a aratat ca tarile pot lua masuri importante pentru a limita daunele economice imediate si a pune bazele unei recuperari pe termen lung, el indemnandu-le sa lucreze impreuna.

„Eforturile de coordonare vor creste puterea noastra colectiva de lupta cu recesiunea”, a adaugat el.

Azevedo a laudat masurile adoptate de guverne, dar nu a date exemple de tari, el cerand totodata ca statele membre ale OMC sa dea dovada de transparenta si sa faca schimb de informatii.

coral