Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a avertizat marți că este prea devreme pentru ca țările să declare victoria asupra Covid-19 sau să renunțe la încercările de a opri transmiterea virusului. „Este prematur pentru orice țară fie să se predea, fie să declare victoria”, a declarat presei șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.”Acest virus este periculos și continuă să evolueze sub ochii noștri”.

Ce spune Organizația Mondială a Sănătății despre pandemia covid-19

Comentariile sale au fost făcute în contextul în care Danemarca a devenit marți prima țară din UE care a ridicat toate restricțiile interne privind Covidul, în ciuda numărului record de cazuri ale variantei mai blânde Omicron, o serie de alte țări luând în calcul măsuri similare.

„Suntem îngrijorați de faptul că în unele țări s-a instaurat o narațiune conform căreia, din cauza vaccinurilor și din cauza transmisibilității ridicate și a gravității mai mici a Omicron, prevenirea transmiterii nu mai este posibilă și nu mai este necesară”, a declarat Tedros.

„Nimic nu ar putea fi mai departe de adevăr”, a adăugat el, subliniind că „mai multă transmitere Covid-19 înseamnă mai multe decese”.

Șeful agenției de sănătate a ONU a subliniat că, de când Omicron a fost reperat pentru prima dată în Africa de Sud, în urmă cu 10 săptămâni, aproape 90 de milioane de cazuri de Covid-19 au fost raportate la OMS – mai multe decât în tot anul 2020.

Și în timp ce noua variantă Covid este cunoscută ca fiind mai blândă, el a subliniat că „începem acum să vedem o creștere foarte îngrijorătoare a numărului de decese în majoritatea regiunilor lumii”.

Câte cazuri au fost confirmate până acum la OMS

De când Covid a apărut pentru prima dată în China, la sfârșitul anului 2019, peste 373 de milioane de cazuri confirmate și aproape 5,7 milioane de decese au fost raportate la OMS, dar se crede că cifrele reale sunt mult mai mari.

Iar în ultima săptămână, peste 22 de milioane de cazuri de Covid și peste 60.000 de decese au fost raportate în întreaga lume.

„Acum nu este momentul să ridicăm totul dintr-o dată”, a avertizat Maria Van Kerkhove, care conduce răspunsul OMS la pandemie, subliniind recenta „creștere bruscă a numărului de decese” și nivelul scăzut de vaccinare în multe țări, conform >playtech.ro

Între timp, directorul pentru situații de urgență al OMS, Michael Ryan, a recunoscut că, în unele țări cu sisteme de sănătate puternice și cu o acoperire vaccinală largă, ar putea avea sens să se înceapă eliminarea unor restricții.

Ce spun oficialii

Dar el a avertizat că „țările care iau decizia de a se deschide mai larg trebuie să se asigure, de asemenea, că au capacitatea de a reintroduce rapid măsurile cu acceptul comunității, dacă este necesar” – de exemplu, dacă numărul de cazuri crește sau dacă apar noi variante mai periculoase.

El a avertizat, de asemenea, împotriva țărilor care nu au un nivel ridicat de acoperire vaccinală sau infrastructuri sanitare puternice și care nu cedează „orbește” presiunii politice de a începe să se deschidă.

„Cea mai mare teamă a mea în acest moment… este că țările vor avea un sindrom de lemming… și se vor deschide pe baza faptului că țara vecină s-a deschis”, a declarat el reporterilor.

„Acest virus va continua să evolueze, motiv pentru care solicităm țărilor să continue testarea, supravegherea și secvențierea”, a declarat Tedros.

„Nu putem lupta împotriva acestui virus dacă nu știm ce face”.

  coral