Microstagiunea estivală a Operei din Cluj, „Opera Summer Hub”, s-a deschis vineri cu o primă serată ținută într-un loc mai puțin frecventat al Clujului. E mai departe de oraș, dar e un loc verde și spectaculos. Concertul a avut loc pe terasa verde a Centrului Regional de Excelență pentru Industrii Creative de pe Dealul Lomb, unde Primăria este în progres cu proiectul unui Parc al Inovației (Cluj Innovation Park) și unde anul trecut clujenii au avut șansa să își facă propriul film, într-un proiect la fel de inedit adus la Cluj de TIFF.

Directorul Operei Naționale din Cluj, Florin Estefan, spunea la finalul lunii mai când Primăria a luat pulsul sectorului cultural în pandemie printr-o dezbatere, că restricțiile de pe perioada pandemiei au afectat serios activitatea instituției dar și noile planuri de a aduce opera din nou în stradă, în mijlocul clujenilor, mai ales că instituția plănuia mai multe spectacole în aer liber, Aida sau Lacul Lebedelor. Estefan promitea însă că artiștii vor reveni printre clujeni, într-o serie de spectacole mai mici, în spații neconvenționale.

Vineri seara s-a deschis microstagiunea estivală, Opera Summer Hub, cu primul evenimente al seriei OPERA À LA CARTE, într-un astfel de loc neconvențional: o terasă verde de pe Dealul Lomb. „Serata ne-a adus bucuria revederii cu artiști și spectatori dragi. Precauți, dar zâmbitori, ne-am reunit pe terasa CREIC – Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative, din cadrul Cluj Innovation Park, pentru a asculta minunatul recital oferit de tenorul Marius Vlad Budoiu, acompaniat la pian de Maestrul David Crescenzi, Director artistic al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, evenimentul fiind narat de Florin Sâmpelean. Cina ușoară de vară preparată de bucătarii unuo bitro clujean ne-a cufundat la rândul ei în aerul Toscanei, îmbiindu-ne cu un eveniment italian autentic”, au sintetizat cei de la operă spectacolul de aseară. 

S-a concertat pe tersa verde a CREIC, unde anul trecut cei de la TIFF au inițiat un alt eveniment inedit prin care clujenii au putut monta propriul film. Un bistro din oraș a fost alături de publicul care a participat la spectacol pe terase de pe Dealul Lomb și pune la dispoziția participanților un coș de picnic (două sandvișuri, platou cu brânzeturi și fructe, două brioșe), totul fiind inclus în prețul biletelor. De persoană, un bilet costă 75 de lei.

La fiecare reprezentație pot participa cel mult 100 de spectatori.

Sâmbătă va avea loc Opera Picnic, tot la CREIC, de la ora 20.30, spectacolul fiind ANOTIMPURILE DE ANTONIO VIVALDI VS. ASTOR PIAZZOLLA.

Seratele „Opera à la Carte” continuă în fiecare final de săptămână, pe tot parcursul întregii veri, la CREIC, prin recitaluri tematice la fel de captivante. Programul complet poate fi concultat aici: https://operacluj.ro/calendar/. 

„Opera Summer Hub” este un proiect co-organizat alături de CREIC – Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative și Londoner Cafe, fiind prezentat în cadrul SAMER – Stagiunea Artistică Muzicală Estivală a României. Acest proiect artistic se bucură de susținerea Primăriei și a Consiliului Local Cluj-Napoca, având și alți sponsori importanți.

coral