Judecătorii Tribunalului Cluj au dispus condamnarea la pedeapsa închisorii, cu executare, a lui Valer Rostas, bărbatul din Turda acuzat că l-a omorât pe Onacă Pedro într-o benzinărie. Instanța a dispus că acesta va trebui să execute 8 ani de închisoare și plata unor despăgbiri în valoare de un milion de lei. Hotărârea nu este definitivă

”Condamnă pe inculpatul Rostas Valer, deţinut în prezent Penitenciarul Gherla, pentru săvârşirea infracţiunii de omor, la pedeapsa de 8 (opt) ani închisoare şi 4 ani interzicerea drepturilor. Menţine starea de arest a inculpatului, pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 04.09.2020, deduce din pedeapsa aplicată acestuia timpul reţinerii preventive de 24 de ore, începând cu data de 16.08.2019, ora 15:10 şi până la data de 17.08.2019, ora 15:10, precum ?i durata arestului preventiv începând cu data de 08.08.2020 şi până la zi. Dispune ca, la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, să fie prelevate probe biologice de la inculpat, în vederea introducerii profilului său genetic în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare. Obligă inculpatul R.V. la plata despăgubirilor civile (daune materiale) în sumă de 82.711 lei (din care suma de 80.635 lei reprezintă pensie de între?inere stabilită în mod global, iar suma de 2.076 lei reprezintă cheltuieli de înmormântare) către părţile civile O.D.A., O.D.C., O.A.S., O.Y.A. ?i O.N.K.. Obligă inculpatul R.V.la plata despăgubirilor civile (daune morale) în sumă de câte 134.000 lei, către fiecare dintre părţile civile O.I.P., O.A.M., O.D.A., O.D.C., O.A.S., O.Y.A. ?i O.N.K. Dispune luarea măsurii sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile, prezente şi viitoare, ale inculpatului R.V., până la concurenţa sumei de 1.020.711 lei. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, arată soluția pe scurt a instanței.

Pedro Oanca a lăsat în urmă o familie formată din soție și patru copii.

Incidentul a șocat opinia publică cu atât mai mult cu cât, la scurt timp după reținere, ucigașul a fost lăsat în libertate, pe control judiciar, magistrații nesocotind că se impune o măsură preventivă mai restrictivă, precum cea a arestului preventiv sau a arestului la domiciliu.

coral