Nu mai este nicio surpriză că românii din toate colțurile țării aleg să se mute în București pentru salariile mai mari și oportunitățile profesionale sau că, în ultimul deceniu, Cluj-Napoca a devenit un magnet pentru cei care lucrează în sectorul IT, piața imobiliară de acolo explodând, dar noua preferință a oamenilor este una total neașteptată. Specialiștii din domeniu au dezvăluit care este orașul din România unde toți vor să se mute, numindu-l un „El Dorado imobiliar”.

Orașul din România care atrage tot mai mulți oameni

Se tot vorbește despre numărul din ce în ce mai mare al persoanelor care se mută în București, dorind să beneficieze din plin de oportunitățile ce vin la pachet cu traiul în Capitală sau de explozia prețurilor la locuințe în Cluj-Napoca, odată cu transformarea orașului într-un hub IT.

Recent, un alt oraș din România a început să se bucure de o popularitate uriașă în rândul oamenilor.

După o scurtă analiză a creșterii prețului la apartamente, parcă neafectat de criza economică sau războiul din Ucraina, Brașov este marele câștigător al ultimilor ani, fiind numit de unii un veritabil „El Dorado imobiliar”, arată impact.ro

În prezent, un metru pătrat construit a ajuns să coste în jur de 2.000 de euro, cele mai căutate fiind apartamentele de două camere. Un alt fenomen interesant este faptul că nu brașovenii sunt acum cei mai mulți care se interesează de achiziționarea locuințelor – multe investiții sunt făcute de români din Moldova sau de ucrainieni.

Prețurile au explodat

Administratorii unui complex rezidențial ce cuprinde câteva sute de apartamente au explicat că încă din luna martie a acestui an a început să se schimbe profilul celor care se pregătesc să cumpere o proprietate în zonă. Este vorba despre clienți din Galați, Brăila sau Suceava, pe lângă localnici. Refugiații ucrainieni sunt și ei destul de sus pe listă.

O altă schimbare influențată semnificativ de contextul actual – criza carburanților și creșterea prețurilor – este aceea că viitorii cumpărători își doresc să aibă toate facilitățile necesare traiului zilnic la distanțe ce pot fi parcurse pe jos.

Scumpirea energiei și creșterea costurilor pentru încălzirea locuințelor au jucat un rol important în scăderea interesului și cererii pentru apartamentele mari și cele cu trei camere, ce implică și cheltuieli mari pentru întreținere.

În ultimele 12 luni, prețul mediu al unui metru pătrat construit în Brașov a crescut de la 1.380 de euro la 2.000 de euro.

coral