Pacienți cu coronavirus au fost ținuți într-un chioșc fast-food. Dezvăluirea a fost făcută de noua conducere a Spitalului Județean Sibiu. Aceștia susțin că au găsit numeroase probleme când au preluat conducerea unității medicale.

Potrivit noii conduceri, mare parte dintre probleme au fost remediate.

Pacienți cu coronavirus, ținuți într-un chioșc fast-food

O mare problemă remediată la Spitalul Județean din Sibiu a fost aceea că pacienții cu COVID-19 erau ținuți câteva zile și tratați într-un chioşc fast-food, fără toaletă şi baie, unde erau doar radiatoare electrice. O altă dezvăluire traumatizantă a fost aceea cu privire la persoanele decedate din cauza coronavirus. Acestea erau așezate în sicriu de față cu bolnavii care așteptau să se testeze și să se interneze.

Colonelul Constantin Vlase, directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, a declarat că una din primele măsuri luate de conducerea militară a spitalului a fost să mute pacienţii care au stat şi câteva zile într-un chioşc fast-food, fără toaletă şi baie, prevăzut doar cu radiatoare băgate în prize, în clădirea administrativă a spitalului, în sala sindicală, care a fost transformată în salon.

„În momentul de faţă chioşcul din faţa UPU nu mai este destinat managementului pacienţilor COVID-19. Acesta va fi reamenajat, utilizarea sa ulterioară urmând a fi decisă în funcţie de necesităţi. Chioşcul a fost o soluţie temporară de urgenţă utilizată în contextul creşterii numărului de pacienţi. Deoarece nu oferea condiţii normale de asistenţă medicală pacienţilor şi nici condiţii optime de muncă pentru personalul medical, au fost făcute demersurile pentru mutarea activităţii medicale în sala sindicală a SCJU, unde au fost amenajate 12 paturi pentru pacienţii COVID pozitiv, unde pacienţii au un grup sanitar propriu. În spaţiul rămas liber se vor mai desfăşura doar activităţi de recoltare a testului COVID, dacă condiţiile de supraaglomerare a UPU vor impune acest lucru”, a explicat medicul militar.

Constantin Vlase vine cu lămuriri

Constantin Vlase, directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, a menționat că în curtea SCJU Sibiu există câteva chioşcuri amenajate cu termopane. Cel din faţa Unităţii de Primiri Urgenţe a devenit un „salon” impropriu pentru pacienţii cu COVID-19, când numărul acestora a devenit atât de mare încât nu au mai încăput în paturile de la UPU, în saloanele din containerele din curte, în secţiile de ATI şi Infecţioase.

Pacienți cu coronavirus au fost ținuți într-un chioșc fast-food și cinci zile, potrivit declarațiilor unora dintre pacienți. Unii dintre aceștia au fost nevoiţi să aştepte ore în şir în acel chioşc, chiar stând doar pe un scaun, din lipsă de paturi libere în secţiile spitalelor din Sibiu.

O noua măsură luată de către conducere este aceea că angajaţii de la pompe funebre nu mai sunt nevoiţi să aşeze decedaţii cu COVID-19 în sicrie, în curtea spitalului, unde trupurile în saci negri erau luate din cele două containere de lângă morgă de faţă cu pacienţii care aşteptau la mică distanţă, la coadă, că să se testeze sau să se interneze, a spus directorul militar al unităţii sanitare.

„Containerele destinate decedaţilor COVID-19 reprezintă o capacitate suplimentară necesară gestionării unei situaţii de criză şi au fost relocate, având în vedere optimizarea procesului de predare către aparţinători”, a explicat Constantin Vlase, pentru Agerpres.

Potrivit acestuia, cele două containere pentru pacienţii care au decedat din cauza COVID-19 se află acum în curtea morgii spitalului. coral