Pocnit de „partener” cu o bâtă din fibră de sticlă, la Aghireş!

Dl. Traian, în vârstă de 57 de ani, din satul Dâncu – Aghireş este un oier de frunte în satul lui – şi nu numai atât! Povesteşte, la I.M.L. Cluj – având o cusătură de 15 cm în creştet şi numeroase alte vânătăi pe tot trupul – că anii trecuţi umbla fără griji, cu 400 de oi, prin Munţii Ţibleşului, prin Negreşti – Oaş, dar şi mai aproape de casă, prin Deuşu sau Finiş, unde tot el şi le mulgea, singur, fără ajutor. N-a păţit nimic, ba mai mult s-a întors şi cu bani serioşi la chimir! Ca să se trezească, zilele trecute, că încasează o bătaie soră cu moartea de la un anume Mihai din Petrindu, satul de peste deal, tocmai la grajdurile unde el şi familia lui îi adăposteşte, de bună voie, individului, cele 370 de oi – amestecate cu cele 180 ale sale!

„Fiul soţiei mele a făcut un aranjament prost pentru noi şi peste voia mea i-a primit oile în turma noastră, inclusiv pe păşunea închiriată de mine, pe bani grei, fără ca individul să dea vreun ban. Ba, mai mult, când am aflat că vrea să dea la câini laptele muls, m-a luat turbarea şi am tot avut discuţii cu el pe această temă, încercând să-i spun că laptele de oaie nu se dă la câini, ci cel mult zerul, amestecat cu diverse alte concentrate.  În ziua aceea fusesem dus în vecini, să învăţ cum să fac o brânză telemea de cea mai bună calitate şi m-am întors la grajduri tocmai când Mihai sărise pe nevastă-mea şi o tot înghesuia. Era asistat de frate-său, care numai se uita la scenă. Iar când m-am apropiat şi l-am întrebat ce are, numa’ m-am trezit cu un pumn în gură. Era băut… Iar când am dat şi eu să mă apăr, a fost mai rapid decât mine şi, cu vergeaua din fibră de sticlă pe care o ţinea în mână, m-a pocnit direct în moalele capului – peste capul nevestei, care sărise să ne despartă… Cred că se certau de la lapte, dar şi pentru că, la rândul ei, nevastă-mea îi zisese să-şi ţină acasă câinii săi mari, deoarece ai noştri sunt de ajuns în turmă. Unde mai pui că ai lui sar tot timpul la oameni şi pot face oricând o nenorocire în zonă”. Bărbatul spune, în continuare, că şi-a pierdut cunoştiinţa şi, de asemenea, din cauza sângelui care curgea şiroaie n-a mai văzut nimic.  

La faţa locului a sosit un echipaj de poliţie – chemat de soţie –  apoi şi o ambulanţă, care l-a dus de urgenţă la Spitalul din Huedin, rana  fiindu-i spălată, dezinfectată şi apoi cusută de către personalul medical de acolo. Între timp, victima agresiunii intră în cabinetul se consultaţii al I.M.L., de unde se întoarce cu un certificat, în care i-au fost recomandate între 8 şi 9 zile de îngrijiri medicale. „Azi merg şi la poliţie să fac şi plângere, după care mai văd ce-o să se întâmple. Sper însă, pe când ajung acasă individul să fi avut atâta bun simţ şi să-şi fi deja dus oile de la mine”, îmi mărturiseşte bărbatul, privindu-mă în ochi. După care îşi împătură tacticos hârtia şi părăseşte instituţia.

Floreşti: Lovit cu o ţeavă metalică, în ochi, de către intrus!

Alături de noi, păstrând distanţa cuvenită, un tânăr de aproximativ 30 de ani ne ascultă cu interes. Ochiul său stâng o uriaşă pungă violacee dedesubt – spune el – de la o lovitură cu o ţeavă metalică, pe care a încasat-o în ochi, pe 18 mai, chiar în locuinţa din Floreşti, unde locuieşte, cu chirie, el şi doi colegi de-ai săi de muncă. Mărturiseşte că se numeşte Florin şi a avut un conflict cu un tânăr cam de vârsta lui, Petre, pe care-l găseşte mereu la ei în casă. Explică el, cu o notă de exasperare în glas: „Individul ăsta habar n-am ce hram poartă… Doar că-l găsesc mereu la noi, servindu-se din frigider cu de toate şi făcând şi pe şeful – deşi nu plăteşte un leu la chirie sau întreţinere. Aşa că i-am zis să plece şi să nu mai vină, la care el a început să facă observaţii jignitoare la adresa mea, după care, pur şi simplu, a înşfăcat o ţeavă metalică – pe care o ţinem după dulap – şi m-a lovit cu ea în cap!

Ţeava s-a rupt în două, după care cu jumătatea rămasă acesta m-a plesnit şi în ochiul stâng! Dar nu s-a mulţumit numai cu atât: m-a trântit şi pe parchet, unde mi-a mai cărat nişte pumni, drept completare!” Tânărul arată mai departe că prietenii lui – care, în mod paradoxal, n-au făcut nimic să-l scoată din mâinile intrusului – au chemat, totuşi, poliţia şi ambulanţa, iar el a ajuns curând la U.P.U. Cluj-Napoca şi apoi la Clinica de Chirurgie Maxilofacială! „Pentru că mi-a fost afectat şi nasul – nu pot respira decât cu o nară! –  medicii m-au sfătuit, după ce m-au curăţat, să mă întorc peste o săptămână, ca să vadă dacă nu cumva e nevoie de operaţie”, explică tânărul. Este invitat şi el în cabinetul deconsultaţii şi, la scurt timp, se întoarce cu un certificat în care i-au fost recomandate între 16-18 zile de îngrijiri medicale.

Explică Florin, înainte să părăsească sediul I.M.L.: „Merg până la capăt împotriva individului, îi fac plângere penală – fiindcă e strigător la cer ce s-a petrecut! Vă rog să mă credeţi, puteam fi mort la ora asta, numai un noroc uriaş a făcut să nu ajung victima unei adevărate tragedii”!

Sorin Grecu

  coral