O ultimă mișcare făcută de Rusia ar putea avea consecințe extreme pentru ruși. Aceștia intenţionează să se deconecteze de la internetul global. Începând cu data de 11 martie în Federația Rusă ar urma să funcționeze doar internetul local.

Decizia vine în contextul în care Federația Rusă este supusă celor mai mari sancţiuni din istorie. Sunt multe site-uri care s-au închis în Rusia printre care și site-uri cu conţinut media dar și de e-commerce.

Rusia se va deconecta de la internetul global

Ultima măsură a autorităților de la Moscova pare că sunt cu adevărat drastice. Conform jurnaliştilor de la Nexta, site de știri din Belarus, Rusia se va deconecta de la internetul global. În aceste condiţii, este de aşteptat ca să existe un nou val de nemulțumiri printre tinerii ruși. Măsura luată de Moscova vine în contextul în care oficialii acuză că mai multe grupări de hackeri le-au accesat rețelele într-o serie de atacuri cibernetice fără precedent.

”Rusia a început pregătirile active pentru deconectarea de la internetul global. Cel târziu pe 11 martie, toate serverele și domeniile trebuie să fie transferate în zona rusească. În plus, sunt colectate date detaliate despre infrastructura de rețea a site-urilor”, a anunțat Nexta într-un mesaj pe Twitter

În contextul războiului clasic, un al doilea tip de război le provoacă pierderi grele rușilor. Vorbim despre războiul cibernetic care este dat de hackerii internaționali împotriva Rusiei. Cel mai recent exemplu este cel al grupului de hackeri Anonymus care a anunțat, într-o comunicare oficială, că a intrat în rețeaua de televiziuni din Rusia. Aceștia ar fi început să difuzeze scene din războiul din Ucraina la toate televiziunile din Rusia. Lucrurile nu s-au oprit aici pentru că grupul internațional de hackeri au spart mai multe site-uri ale autorităților de la Kremlin şi au postat în mediul online mai multe liste cu numerele de telefon, e-mailuri sau alte documente ce aparțin de forțele militare.

Războiul cibernetic a culminat cu faptul că ucrainienii au obținut mai multe documente secrete care arătau că Rusia este pregătită pentru un război de 15 zile.

Cele mai mari sancţiuni din istorie luate împotriva Rusiei

Deconectarea de la rețeaua internațională de internet vine şi în contextul în care deja sunt masive încălcări ale liberii exprimări. De exemplu un preot din Rusia a fost arestat după ce a ţinut o slujbă în care condamnă războiul din Ucraina. Dumă de Stat din Rusia a adoptat o lege care interzice critică la adresa armatei ruse, iar cei vinovați pot face ani grei de închisoare.

În altă ordine de idei Rusia are cele mai mari sancţiuni din istorie. Sunt multe corporații internaționale care au limitat sau interzis activitatea pe teritoriul celei mai mari țări din lume. Redăm unele dintre interdicțiile de până acum:

Băncile rusești au fost eliminate din sistemul de plăți internațional SWIFT

Mastercar și Visa au blocat tranzacțiile rusești

Pornhub, Onlyfans, dar și alte site-uri pentru adulți și-au închis activitatea din Rusia

Netflix a ieșit de pe piață şi a sistat filmările din Rusia

Adidas, Nike sau H&M şi-au închis magazinele

Toyota şi alte fabrici auto au ieșit de pe piață

Samsung nu va mai livra telefoane

Intel, AMD şi alte industrii IT nu vor mai livra cipuri sau alte componente electronice.

Deci, pe lângă faptul că Rusia se va deconecta de la internetul global, sancțiunile impuse până acum aduc la rându-le o limitare a utilizatorilor din țară.

  coral