Parlamentul a incuviintat joi decretul de prelungire a starii de urgenta semnat cu o zi in utma de presedintele Klaus Iohannis.

Sedinta comuna a Senatului si Camerei Deputatilor pentru incuviintarea starii de urgenta este programata joi, de la ora 12.00.

Parlamentarii voteaza prin sistemul de vot electronic la distanta, numele de utilizator si parola fiind securizate si comunicate individual fiecarui parlamentar prin SMS.

Fiecare parlamentar isi poate exprima optiunea de vot prin actionarea unuia dintre butoanele: ”DA”, ”NU”, ”AB” (abtinere) si ”NU VOTEZ”. In cazul in care parlamentarul nu apasa niciunul dintre butoanele enumerate anterior, el va fi considerat absent de la votul respectiv.

Sistemul de vot a fost folosit si in 19 martie, cand Parlamentul a incuviintat, in unanimitate, primul decret emis de presedintele Klaus Iohannis privind instituirea starii de urgenta.

Comisiile de specialitate din Parlament, reunite miercuri, au propus plenului incuviintarea decretului de prelungire a starii de urgenta emis de presedintele Klaus Iohannis, cerand insa ca Guvernul sa prezinte periodic un raport privind masurile pentru combaterea epidemiei de Covid 19 si motivele care le-au determinat.

”Se incuviinteaza masura prelungirii starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, pentru o perioada de 30 de zile, instituita de presedintele Romaniei prin  Decretul nr. 240 din 14 aprilie 2020, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 311 din 14 aprilie 2020”, se arata in proiectul de hotarare care urmeaza sa primeasca votul plenului.

Presedintele Klaus Iohannis  a anuntat, marti, prelungirea starii de urgenta cu inca 30 de zile, precizand ca pericolul nu a trecut, iar o relaxare a restrictiilor, cum cer ”cu inconstienta” unii politicieni, ar duce la o crestere vertiginoasa a cazurilor.

Starea de urgenta se instituie de Presedintele Romaniei prin decret, contrasemnat de primul-ministru si publicat de indata in Monitorul Oficial al Romaniei.

In termen de cel mult 5 zile de la instituirea starii de urgenta, Presedintele Romaniei solicita Parlamentului incuviintarea masurii adoptate.

In situatia in care Parlamentul nu incuviinteaza starea instituita, Presedintele Romaniei revoca de indata decretul, masurile dispuse incetandu-si aplicabilitatea.

In functie de evolutia situatiilor de pericol, Presedintele Romaniei, cu incuviintarea Parlamentului, poate prelungi durata starii instituite si poate extinde sau restrange aria de aplicare a acesteia.

PSD, care initial a avertizat ca nu va aviza decretul, a anuntat miercuri ca va vota pentru prelungirea starii de urgenta. coral