Asociația Partida Romilor Pro Europa (PRPE) Cluj susține că apariția focarului de coronavirus în municipiul Dej trebuie legată condițiile insalubre în care aceștia trăiesc, implicit de nivelul lor educațional.

Asociația a precizat că a fost informată de președinții săi din teritoriu de faptul că în localitate, în cadrul comunităților de romi, există suspiciunea de existența COVID 19. Ținând cont de aceste informații, organizația a făcut demersuri către Instituția Prefectului Cluj și Direcția de Sănătate Publică a Județului, cu rugămintea de a se verifica și a se lua măsurile legale de specialitate în teren.

“Din păcate informațiile noastre au fost confirmate, existând, până la momentul prezenței aproximativ 50 persoane confirmate și internate, precum și alte persoane carantinate care au fost testate urmând să afle rezultatul.

Domnul prefect Mircea Abrudean  și domnul primar Costan Morar ne-au asigurat că se iau în continuare toate măsurile legale în această situație, asigurându-se persoanelor din comunități necesitățile de bază, implicit hrană, pentru a  nu ieși din comunitate”, conform PRPE.

”Având în vedere contextual social din municipiul Dej, facem un apel către toți cetățenii să respecte măsurile legale în vigoare, fiecare să stea în case și să respecte principiile umanității și nediscriminării.

Această pandemie este la nivel global, nu are originile în municipiul Dej, iar dacă câțiva etnici romi nu au respectat măsurile legale actuale, aceștia vor suporta consecințele legii, dar acest aspect nu trebuie generalizat la nivelul tuturor etnicilor romi din municipiului Dej sau la nivel macro”, a declarat Dragoș Roșianu, președintele organizației de tineret a Partidei Romilor Cluj.

“Toți cetățenii acestei țări avem drepturi și obligații legale la fel, fiecare poate greși indiferent de etnie, și nu dorim că aceste probleme să  fie exagerat mediatizate negativ și trebuie să ținem cont de condițiile insalubre în care romii din Dej trăiesc și implicit de nivelul lor socio-educațional.

În aceeași ordine de idei deoarece această pandemie nu are etnie, facem din nou un apel către toți cetățenii să nu aducă jigniri rasiste și să nu acuze nefondat etnicii romi. Doar împreună putem trece cu bine peste aceste probleme. Asociația va fi activă în continuare în continuare pentru a lupta contra acestui virus alături de toți actorii sociali implicați”, a transmis conducerea organizației clujene.

Numărul persoanelor depistate pozitiv în comunitățile de romi din Dej a depășit pragul de 50. După ce vineri seară 26 de persoane au fost ridicate de la două adrese din municipiu, sâmbătă după-amiază a venit rândul altui lot de confirmați să fie ridicați de la domiciliu și transportați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca. Vârsta acestora este cuprinsă între 1 și 68 de ani.

Până acum s-au efectuat peste 100 de teste în comunitățile de romi din localitate, însă la Dej acestea grupează peste 3.000 de persoane. Primele persoane depistate au fost după întâlnirea organizată în comunitatea de romi de către un pastor penticostal. Este vorba despre participanți, dar și de contacți ai acestora.  coral