Patru mese noi de operație vor funcționa în blocurile operatorii ale Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca. E vorba de o masă de operație destinată intervențiilor chirurgicale din sfera ORL, o masă de artroscopie, destinată intervențiilor ortopedice și două mese pentru chirurgie vasculară. 

În valoare de 670.000 de lei, cele patru echipamente au fost achiziționate cu fonduri alocate de Ministerul Sănătății.

În 2018, medicii SCJU au efectuat 27.251 de intervenții chirurgicale. Volumul de muncă ridică probleme care vizează siguranța pacientului, dar și confortul chirurgului, în timpul intervenției. Mesele noi de operație înlocuiesc echipamente vechi, uzate, care adesea cauzau dificultăți în poziționarea pacientului.

Acum, pentru mesele chirurgicale noi, electrohidraulice, reglajele necesare pentru fiecare pacient se fac cu o telecomandă. Configurația meselor permite accesul echipamentelor radiologice (de tip braț C, achiziționate de spital anul trecut), astfel încât nu mai este necesară reorientarea pacientului.

Pentru pacient, aceste caracteristici se traduc într-un timp intra-operator mai scurt, ceea ce înseamnă o recuperare mai rapidă, și risc scăzut de incidente și complicații, în timpul intervenției chirurgicale.

Magdalena Chirilă, medic șef al secției clinice ORL, a subliniat necesitatea investiției: „Clinica ORL a fost dotată, în ultimii ani, cu trei mese chirurgicale, înlocuindu-se astfel mesele chirurgicale vechi de 50 de ani, cu care erau dotate cele trei săli de operaţie destinate intervenţiilor chirurgicale în anestezie generală.

Mesele noi sunt electrohidraulice, cu blat subdivizat, astfel încât să permită poziţionarea pacientului conform cu necesităţile intervenţiei, dar asigurând totodată confortul pacientului în timpul intervenţiei chirurgicale.

Mesele de operaţie sunt construite din material cu proprietăţi bacteriostatice, antifungice, rezistente la foc şi radiotransparente, suportând o greutate de 250 kg. Fiecare masă chirurgicală poate fi adaptată pentru intervenţiile în echipă mixtă (chirurg ORL, neurochirurg, chirurg oro-maxilo-facial, chirurg oftalmolog), extrem de util în chirurgia tumorilor de cap şi gât".

Am reușit, prin această investiție, să schimbăm aproape toate mesele de operație din blocurile operatorii ale spitalului. Cele patru mese de operație completează alte 12 mese, care au fost cumpărate în perioada 2014 – 2018. Mesele cumpărate anterior au însumat o investiție de aproape 1,8 milioane de lei.

Pentru un spital de urgență, acordarea asistenței medicale pentru pacientul critic este absolut vitală. Tocmai de aceea, politica de management a vizat dezvoltarea infrastructurii serviciilor medicale de urgență, de la investigații imagistice rapide, la siguranță în sala de operație și confort post-operator”, a declarat Petru Șușca, managerul SCJU.

  coral