Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca își continuă în această săptămână demersul de a oferi publicului din toată lumea posibilitatea de a urmări în regim live, pe Facebook, spectacole de marcă ale instituției.

 

Programul săptămânii a început luni, 6 aprilie (de la orele 10 și 18, pe pagina festivalului WonderPuck  https://www.facebook.com/wonderpuckcluj/), cu „Frumoasa din pădurea adormită”, de Charles Perrault, în scenariul și regia lui Gabriel Apostol, spectacol care aduce în atenția spectatorilor de toate vârstele o feerie, un basm îndrăgit al literaturii clasice universale, o poveste despre bine și rău, despre destin, prietenie și iubire.

O ursitoare rea, dorind să se răzbune pentru că nu a fost invitată la petrecerea dată în cinstea prințesei Aurora, îi ursește ca, în ziua în care aceasta va împlini șaisprezece ani, să se înțepe într-un fus și să moară. Blestemul aruncat asupra micuței prințese este îndulcit, însă, de o ursitoare bună care spune că aceasta nu va muri, ci va cădea într-un somn adânc împreună cu întregul regat. Prințul sortit va dezlega vraja, iar sărutul lui o va trezi la viață pe frumoasa Aurora și pe toți cei din regat.

Interpretează actorii Ramona Atănăsoaie, Laura Corpodean, Andreea Bolovan, Ionuț Constantinescu, Robert Trifan, Iulian Lungu, Călin Mureșan, Angelica Pamfilie, Andra Ștefan și Adina Ungur.

Scenografia este semnată de Andra Ștefan, iar muzica de Dan Bălan.

Spectacolul va putea fi urmărit de la aceleași ore și sâmbătă, 11 aprilie. Este prezentat în limba română, iar vârsta minimă recomandată este de patru ani.

 

În aceleași zile, însă de la orele 12 și 16 va fi transmis în regim de live spectacolul „Povești clujene”/ „Kolozsvári mesék”. Istorisirile redate de artiștii Teatrului „Puck” fac parte dintr-un volum semnat de Zágoni Balázs, un tânăr scriitor clujean contemporan, şi sunt inspirate din întâmplări şi personaje reale ale Clujului (din secolele 9 -10 şi până la începutul secolului 20). În fiecare dintre acestea este vorba despre onestitate, onoare şi curaj.

”Vrem să aducem ceva din atmosfera de altădată a Clujului. Totodată, spectacolul îşi propune să îi ajute pe copii să descopere în ce oraş frumos trăim, ce istorie interesantă are şi, totodată, să înveţe că trebuie să respecte moştenirea spirituală şi culturală a acestuia”, subliniază Varga Ibolya, regizorul spectacolului.

Distribuţia spectacolului este alcătuită din actorii Patka Ildikó, Pünkösti Laura, Domokos Szabolcs, Giriti Réka, Balogh Dorottya, Akos Attila, Kötõ Áron şi Urmánczi Jenõ.

Spectacolul este prezentat în limba maghiară, iar vârsta minimă recomandată este de patru ani.

Decorul și păpușile sunt realizate de Elena Ilaș, iar muzica de Kötő Áron.

 

Miercuri, 8 aprilie și duminică, 12 aprilie, de la orele 12 și 18 va putea fi urmărit pe pagina festivalului WonderPuck spectacolul „Lupul interzis”, după o piesă originală de Patrice Seiler.

Povestea lupului cel rău o cunoaștem cu toții. Dar asta era de mult! Între timp lumea s-a schimbat, populația a îmbătrânit, tinerii au plecat pentru a găsi de lucru departe de casă…

Apoi au apărut monștrii cu dinți de fier și cu lame de oțel, care au smuls unul după altul toți copacii, iar crestele au devenit golașe. Rămas singur într-un ținut pustiit, eroul nostru, Lupul, și-a luat cu el câteva lucrușoare și a plecat să-și caute norocul, cum se spune la TV, într-o altă lume, într-o altă pădure.

Povestea migrării lupului începe, ca orice migrare, cu o călăuză care te trece granița – sau marea – și te transferă într-o altă lume. Ce se întâmplă odată ajuns acolo? E povestea fiecăruia dintre cei aflați în căutarea „celei mai bune dintre lumi”.

 

Regia și ilustrația muzicală sunt semnate de Radu Dinulescu, iar scenografia de Patrice Seiler. Distribuția este formată din Ionuț Constantinescu și Adina Ungur.

Pictura este semnată de Elena Ilaș, iar sculptura de Florin Marin.

Spectacolul este jucat în limba română, iar vârsta minimă recomandată este de cinci ani.

 

Tot miercuri și duminică, de la orele 12 și 16 va fi redat spectacolul „Cenușăreasa”/ „Hamupipőke”.

„Scenele de burlesc și jocul coordonat între actori și marionete fac parte dintr-un atelier plăcut de vară, cu ajutorul căreia prinde viață cea mai faimoasă eroină, Cenușăreasa. Costumele și păpușile, scenariul inovativ, jocul dinamic al actorilor, întâmplările dramatice și muzica live creează o experiență plăcută pentru copii și adulți”, explică Varga Ibolya, regizorul spectacolului.

Acesta este prezentat în limba maghiară și le este recomandat atât copiilor preșcolari, cât și celor din școala generală.

„Cenușăreasa”/ „Hamupipőke” a avut premiera în vara anului 2014. Scenografia este realizată de Epaminonda Tiotiu iar păpușile au fost făcute de Virgil Svințiu. Spectacolul a fost realizat după poveștile Fraților Grimm. Muzica spectacolului se află în grija lui Csortán Márton, iar eroii prind viață prin Vincze Tímea, Csokán Raul și Ferencz Nándor, cei mai tineri actori din echipa de atunci a instituției.

 

Despre Teatrul de Păpuşi „Puck"

Teatrul de Păpuşi „Puck" a fost înfiinţat în 1950 și se află în subordinea Consiliului Județean Cluj. Palmaresul instituției cuprinde peste 300 de premiere, atât la secţia română, cât şi la cea maghiară, precum și importante premii şi nominalizări. Repertoriul actual al Teatrului de Păpuşi „Puck" este alcătuit din aproximativ 25 de titluri de spectacole pentru copii. Începând cu anul 2002, instituţia clujeană este gazda Festivalului Internaţional „Puck", unul din evenimentele importante ale Clujului, iar din septembrie 2017 a inițiat Festivalul Stradal „WonderPuck", un eveniment dedicat întregii familii. coral